Panning effect toevoegen in Photoshop

Amy Schutte 473 0
Panning geeft een gevoel van beweging en dynamiek, doordat er bewegingsonscherpte in de achtergrond van het onderwerp ontstaat. Het is echter een techniek die wat oefening nodig heeft. Bovendien ben je wellicht niet altijd klaar om een panning shot toe te passen, omdat het moment zich ineens aandient maar je camera instellingen niet op bewegingsonscherpte stonden ingesteld.

Dan kun je je altijd nog beroepen op Photoshop. Gelukkig maar!

Aaron Nace van Phlearn legt ons één van de manieren uit om dit te doen.

 

 

Om ervoor te zorgen dat het onderwerp wel scherp is (net als bij panning) maar de achtergrond direct achter het onderwerp bewegingsonscherpte heeft. moet je dus eerst het onderwerp losknippen. Eerst vul je de achtergrond verder in en pas je de bewegingsonscherpte toe. Vervolgens maak je het onderwerp weer zichtbaar door een laagmasker te gebruiken.

Zorg dat je nauwkeurig werkt. In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van een hardloopster, wat redelijk eenvoudig is. Kies je voor een auto? Dan zul je ook beweging in de wielen moeten aanbrengen. Houd de lucht overigens scherp als deze in je achtergrond te zien is. Dat geeft een meer realistisch effect.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy