Let hierop voordat je een foto naar de drukker stuurt

Redactie DIGIFO... 1066 0
Er is niet mooier dan de foto's waar je het meest trots op bent op groot formaat te laten afdrukken. Of het nu voor je eigen muur is, voor verkoop of voor een galerie, je wilt dat je foto perfect op komt zonder verlies van detail of kleur.

Een printingdienst als Zor.com is een ideale optie als je je digitale beelden wilt laten afdrukken op een mooie ondergrond. Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor aluminium, plexiglas of forex. Om teleurstelling te voorkomen is het van belang om op enkele punten te letten voordat je je foto naar de drukker stuurt.

Resolutie is cruciaal

Het spreekt misschien voor zich, maar voor een grote afdruk heb je een hoge resolutie nodig. Daarbij moet je ook rekening houden met het materiaal waarop je de print wilt hebben. Om een materiaal als aluminium optimaal te benutten is een scherpe foto ideaal. Wil je een grote aluminiumprint, dan is het prettig als je camera de nodige megapixels levert. Wat betreft resolutie is 600 dpi een minimum voor een mooie, scherpe print.

Let op je crop

Prints komen meestal in een aantal standaardmaten. Vaak kun je kiezen tussen een flink aantal maten, maar dan nog kan het voorkomen dat je foto niet precies past. Dan moet je deze bijsnijden. Voor veel fotografen is dat pijnlijk, want vaak denk je bij het maken en bewerken van je foto goed na over je compositie en beeldverhouding. Het kan heel frustrerend zijn om bij het afdrukken te maken te krijgen met een ongewenste, gedwongen crop. Weet je van tevoren dat je een foto wilt laten afdrukken, probeer je shot dan iets breder te nemen en doe je cropping pas als laatst.

Kies het juiste kleurenprofiel

De vertaling van beeldscherm naar print kan tricky zijn. Kleuren kunnen op het printmateriaal net iets anders ogen dan op je beeldscherm. Hoe drukkers omgaan met kleurprofielen verschilt per bedrijf, maar vaak kun je de juiste kleurprofielen downloaden en laden in Photoshop, zodat je nog enkele kleuraanpassingen kunt doen specifiek voor het materiaal waarop je de foto wilt afdrukken. Lees hier hoe je dat doet bij Zor.com.

Pas de scherpte aan

Net als de kleuren kan ook de scherpte veranderen, afhankelijk van het materiaal waarop je de foto laat afdrukken. Neem van tevoren contact op met de drukker en vraag of het materiaal gevolgen heeft voor de scherpte van je foto, en of je hier rekening mee moet houden bij het nabewerken.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie