vanaf eind juni te koop

Laatste informatie over SIGMA 105mm F1.4 DG HSM | Art bekend

Remco Stunnenberg 860 0
Dat hij zou komen, de SIGMA 105mm F1.4 DG HSM | Art, was al bekend. De vraag was alleen wanneer dit 'F1.4 vlaggenschip' in de winkel zou liggen en tegen welke prijs. Ook dat is nu bekend. Vanaf eind juni is dit objectief te koop. De adviesprijs is €1499,-.

Sinds de introductie van het eerste F1.4 objectief in 2012, de 35mm F1.4 DG HSM | Art, heeft SIGMA constant haar F1.4-lijn uitgebreid. Met de introductie van de nieuwe 105mm F1.4 DG HSM | Art, bestaat de collectie inmiddels uit 9 objectieven met een lichtsterkte van F1.4. Al deze objectieven zijn ontworpen om de hoogste resolutie te combineren met een verbluffend contrast, waarbij optische aberraties tot een minimum zijn beperkt. SIGMA ziet de 105mm F1.4 DG HSM | Art als haar vlaggenschip binnen haar F1.4 Art-lijn. Dit objectief is met grote precisie ontwikkeld om de hoogst haalbare optische prestaties te kunnen combineren met een prachtig bokeh.

17 elementen

Om een F-getal van 1.4 met een brandpuntsafstand van 105mm te kunnen combineren, is dit objectief uitgerust met 17 elementen onderverdeeld in 12 groepen. Dit is een onconventioneel aantal elementen voor een prime-objectief. Dankzij één asferisch glaselement, drie FLD- en twee SLD glaselementen minimaliseert het optische systeem aberraties en coma om de extreem hoge resolutie te kunnen leveren. Het gebied in focus is volgens Sigma extreem scherp, terwijl het gebied buiten het scherpte vlak een prachtig bokeh-effect vertoond. Hierdoor is dit objectief uitermate geschikt voor portretfotografie en het vastleggen van een sterrenhemel.

Betere prestaties in de hoeken

De meest effectieve manier om er zeker van te zijn dat er voldoende licht binnenkomt ,is door de diameter van het eerst element zo groot mogelijk te maken. Daarom heeft de 105mm F1.4 DG HSM | Art een filtermaat van 105mm, hierdoor levert dit objectief betere prestaties in de hoeken dan andere objectieven in deze klasse. Dankzij het prachtige bokeh en minimale vignettering is dit objectief ideaal voor portretfotografie, aldus Sigma.

Beschikbare AF-vattingen: SIGMA, Nikon, Canon en Sony E-mount.

In de praktijk

De redactie van DIGIFOTO Pro kijkt er erg naar uit om dit objectief in de praktijk te testen. Zodra er een review exemplaar beschikbaar komt, gaan wij daar uiteraard mee aan de slag. We houden je op de hoogte. 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco