Goed voornemen voor 2019

Laat je sensor schoonmaken!

Christel de Wolff 687 0
Ineens zijn ze er: die ronde grijze vlekjes op al je foto’s, steeds op precies dezelfde vlek. Vooral in luchten en egale achtergronden vallen ze op; in de drukkere delen van je foto’s zie je ze vaak niet. Het is stof.

Maar de sensorreinigingsfunctie van mijn camera dan, zal je vragen. Die functie zorgt voor een korte hevige trilling van de sensor, waardoor alle stof er in theorie vanaf glijdt. Maar de trilling zal niet altijd alle vuil verwijderen. Soms is een stofje wat vochtig of vettig en blijft het om die reden gewoon op de sensor zitten, hoe vaak je die ook laat trillen.

Laat je sensor schoonmaken

Het is niet te voorkomen dat er stof op de sensor van je camera terechtkomt, hoe je ook je best doet om het te voorkomen. Ook als je nooit van lens wisselt, komt er toch stof in de camera terecht, al duurt het wel wat langer dan als je regelmatig van objectief wisselt. Als je van objectief wisselt,  komt er stof in je camera. Stof is namelijk overal. Een deel zal ergens onderin de camera eindigen, maar een aantal stofjes zal op je sensor terecht komen en daar blijven zitten. Dan wordt het tijd om de sensor te laten reinigen. Het advies is om dit minstens twee keer per jaar te laten doen.

Een goed voornemen voor 2019

Zelf doen kan natuurlijk, met een zogeheten swab en een speciale vloeistof. Maar weet dat de sensor van je camera een bijzonder gevoelig stukje techniek is, dat beschadigingen vrijwel altijd fataal zijn en leiden tot een tamelijk kostbare vervanging.  Je kunt dan beter twee keer per jaar wat investeren in een grondige reiniging door ervaren personeel bij een van de winkels van Kamera Express. Zij blazen het stof ook uit je camerabody. Meestal kunt je er gewoon op wachten, zeker als je op een doordeweekse dag kort na winkelopening komt.  

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel