Geen romantiek, maar humor. Industrie, arbeid, kind en -kroeg: Dolf Toussaint bracht Amsterdam in beeld.

Kroegsgangers en Jordanezen: Dolf Toussaint in 'Amsterdam voor het voorbij is'

Geert van der Klugt 719 0
Geen romantiek, maar humor. Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint tastte vanaf de jaren zestig het Amsterdamse straatleven af. De foto's die hij schoot waren intiem en écht: geen poses, maar kroeggangers, arbeiders en kinderen midden in hun dagelijkse routine. Het Stadsarchief Amsterdam toont vanaf 13 juli een verzameling beelden van eind jaren vijftig tot mid jaren tachtig. 'Amsterdam voor het voorbij is' biedt een unieke tentoonstelling van een eigenzinnige fotograaf, in een even eigenzinnige periode te Amsterdam.

Dolf Toussaint: Amsterdam voor het voorbij is

Toussaint schreef oorspronkelijk als journalist over het bedrijfsleven in een bruisende industrieperiode. Toen zijn begeleidende fotograaf een keer niet kwam opdagen nam Toussaint zelf de camera ter hand. Één ontmoeting en verliefd: Toussaint voelde zich thuis in de fotografie en ging voor zichzelf aan de slag.

Zijn gezin bracht hij uitgebreid in beeld, want waar anders te beginnen dan het thuisleven? Met ongelooflijke intieme beelden als resultaat besloot Toussaint óók de straten te documenteren. Onder andere het dagelijkse, Amsterdamse leven is in fotoboek De Jordaan (1965) prachtig verwezenlijkt. Een stroomversnelling qua carrière liet niet lang op zich wachten: de treffende manier waarop hij de Jordanezen in beeld bracht maakte hem plotsklaps een beroemd fotograaf.

Met de jaren vergaarde Toussaint meer bekendheid - ook de parlementaire fotografie heeft Toussaint van statische portretten naar levendige scenes verheven. Visueel talent, maar bovenal een sociaal oog maakt Toussaint de bewondering waard. Van 13 tot en met 4 november 2018 is het werk van Dolf Toussaint te bezichtigen in het Stadsarchief Amsterdam, tijdens tentoonstelling 'Amsterdam voor het voorbij is'. 

Beeld thumbnail: Dolf Toussaint, Nationaal Archief

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert