Kostbaar bezit: de essentie van copyright

Redactie DIGIFOTO Pro 720
Het komt regelmatig voor: jouw foto's worden ongevraagd gebruikt door anderen en hebben hier niet voor betaald. In dit geval is het beter om te voorkomen dan te genezen. Want naast het feit dat een onderzoek naar oneigenlijk gebruik van jouw foto's veel energie en tijd kost, zijn het aanschrijven en eventuele rechtszaken een dure aangelegenheid. Als je de copy-cats al kan achterhalen, want deze stille criminaliteit is maar moeilijk aan te pakken. Dus wat kan je zelf doen om het leuk én eerlijk te houden?

Copyright

Veel moderne DSLR en systeemcamera's geven gebruikers de mogelijkheid copyrightinformatie aan foto's te koppelen zodat jouw foto's beschermt zijn tegen oneigenlijk gebruik door derden. De handleiding van je camera biedt hierin uitkomst. Het belang van het instellen van copyright in je camera blijkt wel uit de cijfers. Slechts 3 procent van de afbeeldingen op internet heeft copyright data ingesloten en daarbij zijn de afbeeldingen op social media nog buiten beschouwing gelaten.

Watermerk

De makkelijkste en gelijk minst aantrekkelijke oplossing is om je foto's een watermerk te geven middels een fotobewerkingsprogramma zoals photoshop. Een goed watermerk is effectief én houdt de fraaiheid van de afbeelding in tact. Daarbij spelen grootte, lettertype, kleur en plaatsbepaling van het watermerk in de foto een rol. Een watermerk over de hele foto is effectief maar maakt het minder leuk om ernaar te kijken. Een te klein watermerk geeft weer het risico dat je foto kan worden gecropt. 

Watermerken is overigens geen waterdichte methode. Een handige photoshopper verwijdert een watermerk met gemak. Bedenk daarom goed waarom je een watermerk over een foto wilt plaatsen en op welke wijze je dit toepast.

Comprimeren

Door foto's online gecomprimeerd te plaatsen met beperkte pixels, is het voor een ander moeilijker om jouw foto te gebruiken voor eigen gewin. Een lage kwaliteit JPEG is gewoonweg niet mooi af te drukken. Als je foto's wilt plaatsen op social media dan word je al in veel gevallen de optie geboden om een foto in lage kwaliteit te uploaden. Maak hier gebruik van. Een lage kwaliteit zal overigens niet iedereen afschrikken maar beperkt in ieder geval de mogelijkheden.

Tot slot

Als je kostbare bezit, ondanks alle inspanningen toch wordt gepikt? Dan kan je gebruik maken van de diensten van Copytrack of Pixsy. Hier kan je monitoren of en waar jouw foto's ongewenst zijn geplaatst en helpen ze je deze copy-cats formeel aan te schrijven met het verzoek je foto te verwijderen. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie