Kijktip: Jane Bown

Redactie DIGIFO... 1361 0

Jane Bown (1925 - 2014) was een Engelse fotografe die sinds 1949 voor fotografeerde voor de Engelse krant ‘The Observer’. Ze begon als bruidsfotograaf en groeide uit tot de ‘Engelse Cartier-Bresson’. Bown fotografeerde de rich en famous (Orson Welles, the Beatles, Queen Elizabeth) maar als fotojournaliste maakte ze ook prachtige beelden van ‘gewone’ mensen. De foto’s vangen de tijdgeest op een fantastische manier.

Haar eerste foto opdracht voor the Observer was het fotograferen van filosoof Bertrand Russell. Later verklaarde Bown hier ongelooflijk nerveus over te zijn geweest. Dit was het begin van een indrukwekkende carrière, waarover in 2014 de documentaire ‘looking for light’ is gemaakt.

Bown gebruikte voornamelijk het ter plaatse beschikbare licht. Bijna al haar foto’s zijn zwart-wit. Tot aan het begin van de jaren ‘60 werkte Jane voornamelijk met een Rolleiflex camera. Daarna ging ze over naar een 35mm Pentax SLR, voordat ze bij een Olympus OM-1 uitkwam. Met die camera maakte ze vaak gebruik van een 85mm lens.

Volgens onder andere curatoren van The Tate Britain vangt vooral haar fotojournalistieke en documentaire werk het Engeland van die tijd op een accurate, sociaal-culturele en bijna politieke manier. Ze is geroemd om het vangen van de persoonlijkheid van de personen die ze fotografeerde in een beeld.

In 2016 verscheen het boek ‘Jane Bown: Cats’. Jane maakte vaak haar filmrolletjes vol met foto’s van katten. Ze was zelf gek op deze dieren en maakte foto’s van ze waar ze ze tegenkwam. Het kwam daarbij mooi uit dat Jane vond dat een fotograaf niet gezien of gehoord zou moeten worden en ze zichzelf een ‘one-shot photographer’ noemde. Immers, dieren poseren niet, zelfs niet voor de beroemde Bown.
Andere boeken met het werk van Jane die verschenen zijn Jane Bown: a lifetime of looking, Pillars of the church, Jane Bown: Observer, The unknown Bown, Women of Consequence, Faces, The gentle eye, Exposures, The singular cat, Men of Consequence, Portraits.   

Bown maakte de fotoserie van Queen Elizabeth ter ere van diens tachtigste verjaardag. Ze werd zelf later dat jaar 80. Jane Bown overleed in 2014 op 89 jarige leeftijd. 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie