Kijktip: Documentaire Ansel Adams

Redactie DIGIFO... 2330 0

Op een zekere dag in 1916 stuitte een tiener op de prachtige Yosemite Valley. Vanaf dat moment - zo beschrijft hij later - is zijn leven getekend door de schoonheid van de Sierra. Deze 'ontmoeting' werd een levenslange zoektocht van fotograaf Ansel Adams, met schitterende fotografie als resultaat. 

American Experience presenteert Ansel Adams: A Documentary Film, geschreven en geregisseerd door Ric Burns en gecoproduceerd door Sierra Club Productions en Steeplechase Films. Voor de honderdste geboortedag (2002) van de kunstenaar maakte de regisseur een elegant, ontroerend en lyrisch portret van de Amerikaanse fotograaf. De documentaire weeft archiefbeelden, fotografische beelden, dramatische lezingen van het eigen schrijven van de kunstenaar en interviews met toonaangevende fotografen, historici, curatoren, naturalisten, evenals Adams' familie, vrienden en collega's, om het verhaal te vertellen van een man die tegelijkertijd een visionaire fotograaf was, een pionier in fotografische techniek en een vurige kruisvaarder voor de zaak van het milieubewustzijn.

Het leven van Ansel Adams

Ansel Easton Adams, geboren in februari 1902 in San Francisco, groeide op met de natuurlijke schoonheid van Amerika om hem heen. Hij werd aangetrokken door het landschap en groeide uit van nerveuze, timide jongen tot een getalenteerde fotograaf. Voordat hij met fotografie begon, volgde hij zijn passie om concertpianist te worden. Maar toen hij in 1927 na een lange hike in Sierra Nevada zijn laatste fotografische plaat volschoot met een bijzonder broeierig beeld, zijn lucht donker gemaakt door een zwaar filter, wist hij dat hij verder wilde met fotografie. 

De documentaire observeert de jaren van opmerkelijke productiviteit en groei die volgden op deze openbaring: de lessen die Adams leerde uit het werk van Paul Strand, zijn onuitwisbare ontmoeting met de grote Alfred Stieglitz; zijn fysieke, perfectionistische benadering van de prentkunst; en zijn niet aflatende inzet voor duidelijkheid.

Terwijl het zijn dramatische prestaties als kunstenaar in kaart brengt, biedt de film intieme inkijkjes in Adams' privéleven, vooral zijn acht jaar durende knipperlicht relatie met Virginia Best, die uiteindelijk zijn vrouw en moeder van zijn twee kinderen zou worden. Ze diende als een rustig anker voor Adams toen hij naar steeds grotere artistieke hoogten reikte. De film kijkt ook naar de bepalende emotionele crisis van Adams' leven - zijn relatie met zijn drukassistent, een jong voormalig model genaamd Patsy English. Hoewel de relatie enkele van zijn beste werk leek te inspireren, leidde het Adams uiteindelijk tot een zenuwinzinking.

In zijn latere jaren was Adams een van de meest erkende fotografen ter wereld. De precisie en diepte waarmee hij de schoonheid van de natuur vastlegde, prikkelde de verbeelding van mensen en lokte het soort populaire reactie uit dat maar weinig andere fotografen hebben gekend. In die jaren profiteerde hij van zijn populariteit en verdubbelde hij zijn inspanningen om het publiek bewust te maken van de wildernis.

De documentaire over Ansel Adams is verkrijgbaar op DVD en te koop via o.a. Amazon. Maar is inmiddels ook in zijn geheel te vinden op Youtube en Daily Motion

Meer informatie: American ExperienceFoto:  Photographic portrait of nature photographer Ansel Adams — which first appeared in the 1950 Yosemite Field School yearbook. The camera is probably a Zeiss Ikon Universal Juwel. (Wikipedia)
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie