Filmcamera met Nikon F-mount

Kickstarterproject: Herrijzenis van de Ihagee Elbaflex

Tieme Snijders 591 0
Op Kickstarter staat een interessant project. Een herrijzenis van de Ihagee Elbaflex analoge camera. Deze werden in de late jaren 60, begin jaren 70 gemaakt en verkocht in West-Duitsland.

Techniek

Het nieuwe model heeft een mechanische sluiter met een snelheid van 1/2sec tot 1/500 sec. Hij zal een pc-aansluiting hebben, een hotshoe en een flitssynchronisatie van 1/60sec. Met de Nikon F-mount is het uiteraard mogelijk om zowel oude gebruikte als nieuwere Nikon lenzen te gebruiken. De makers zeggen dat de camera niet op batterijen werkt, omdat er geen ingebouwde meter is. In plaats daarvan kun je een App op je smartphone gebruiken. Er is echter wel een ISO knop voor het geval dat.

Duits Oekraïense samenwerking

De nieuwe camera is ontstaan door samenwerking tussen Duitse en Oekraïense engineers. Hij zal gebouwd worden in de oude Arsenal fabriek, dat oude Kiev Camera’s maakte. Het gebruik van Nikon lenzen is dan waarschijnlijk ook gebaseerd omdat de Kiev 17 35mm camera ook een Nikon mount had.

Het is lastig te zeggen waar de camera precies op gebaseerd is. Omdat het een houten grip gebruikt en modern ogende knoppen en toetsen. De fabrikant suggereert dat het gebaseerd is op de Exakta Varex Llb, maar heeft daar niets van weg, zoals de body styling of antieke knoppen, of verwisselbare pentaprism.

Verkoop

De makers verwachten de body te kunnen verkopen voor $1500,- als hij in augustus 2018 op de markt komt. Maar de earlybirds kunnen er nu 1 kopen door de Kickstarter te steunen en er 1 aan te schaffen voor $530,-. De camera is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook zijn er speciale aanbiedingen, bijvoorbeeld in combinatie met een Meyer Optik Trioplan 50mm of Lydith 30mm.

afbeelding van Tieme Snijders

Tieme Snijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tieme