'Na Chet Baker volgden alle grote namen van de jazz: van Duke Ellington tot Thelonious Monk, van Stan Getz tot John Coltrane.'

Jazz by Ed van der Elsken in het Nederlands Fotomuseum

Geert van der Klugt 449 0
Het Nederlands Fotomuseum presenteert dit jaar op NN North Sea Jazz de tentoonstelling Jazz by Ed van der Elsken. In deze tentoonstelling zijn de beste jazzfoto’s van Ed van der Elsken te zien. Tussen 1955 en 1961 bezocht Van der Elsken de befaamde nachtelijke jazz-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Chet Baker, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald en Art Blakey - Van der Elsken was er bij en fotografeerde ze on- en backstage.

Ed van der Elsken

Ed van der Elsken (1925-1990) was geen echte jazzfotograaf, maar wel een echte jazzfan. Via mensen als Jan Vrijman, Simon Vinkenoog en Remco Campert maakte hij kennis met de muziek van Chet Baker. Zijn optreden op 17 september 1955 was het eerste jazzconcert dat Van der Elsken fotografeerde. Al snel werden Van der Elskens ‘jazz-foto’s’ in Het Parool gepubliceerd. Na Chet Baker volgden alle grote namen van de jazz: van Duke Ellington tot Thelonious Monk, van Stan Getz tot John Coltrane.

Het licht in het Concertgebouw maakte het fotograferen lastig. Maar Van der Elsken had met bestaand licht leren werken toen hij voor zijn serie EenLiefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Pres aan de slag was in Parijs. Het beetje licht dat er op het negatief stond, haalde hij er in de donkere kamer wel uit. Vrijwel al zijn jazz-foto’s hebben mede daarom iets ruws en lichtzinnigs.


Beelden: Ed van der Elsken, met dank aan Nederlands Fotomuseum 

In 1959 verscheen het boek Jazz van Ed van der Elsken. Hiermee schaart hij zich onder het selecte gezelschap van grote jazzfotografen als William Claxton en Francis Wolff, doordat hij er zo goed in geslaagd is jazz als een springlevende performance kunst neer te zetten.

LEES OOK: Tonnis Post in Den Haag: kribbes, varkens en een broodmager Groningen

Alle foto’s uit deze tentoonstelling komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum, waar het complete archief van Ed van der Elsken wordt beheerd. De tentoonstelling is samengesteld door het museum en mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden. In de zomer van 2016 was er ook een samenwerking tussen het Nederlands Fotomuseum en Nationale-Nederlanden voor het restauratieproject van meer dan 40.000 dia’s van Ed van der Elsken.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert