Lichtsterke ultragroothoek

Gear

Introductie Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2

Remco Stunnenberg 703 0
Transcontinenta, importeur van Tamron in Nederland, kondigt een nieuw lichtsterk en professioneel ultragroothoek objectief voor Full Frame camera’s aan: de Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2 (Model A041). De nieuwe Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2, zet de traditie voort van Tamron’s hoge optische prestaties, die in het voorgaande model A012 wereldwijd al zo geroemd werden door zowel fotografen als de vakpers

Door de integratie van een XGM-lenselement (eXpanded Glass Molded Aspherical) en meerdere LD- lenselementen (Low Dispersion) zijn de vervorming en laterale chromatische afwijkingen, die zo vaak voorkomen bij groothoekopnamen, sterk geminimaliseerd. Verder is een nieuw ontwikkelde AX (Anti-reflectie eXpand) Coating aangebracht op de lensdelen om ghosting en flare grondiger te verminderen. De optische prestaties, van deze zeer lichtsterke F/2.8 ultra groothoekzoom, zijn vanaf de brandpuntsafstand van 15mm al uitstekend, aldus Tamron. Bovendien zorgt de ingebouwde Tamron Dual MPU (Micro-Processing Unit) voor sterk verbeterde AF-snelheid, AF-nauwkeurigheid en sterkere beeldstabilisatie. Dit is een nieuwe generatie super hoge kwaliteit, lichtsterke ultra-groothoekzoom, met eersteklas optiek en een breed scala aan functies die dienen om de hele fotografie-ervaring nieuw leven in te blazen. Met de introductie van dit model zijn er nu drie* lichtsterke Tamron F/2.8 professionele zoomobjectieven met VC (beeldstabilisatie) van de 2e generatie (Tamron G2)

Lichtsterk 


De nieuwe Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2 (Model A041) is een lichtsterk F/2.8 ultragroothoekzoom dat al vanaf de 15mm stand een hoge resolutie levert tot aan de randen van het opnamebeeld. Door een hoogwaardig XGM (eXpanded Glass Molded Aspherical) lenselement en meerdere LD (Low Dispersion) lenselementen in het ontwerp op te nemen, worden vertekening en laterale chromatische aberraties tot een minimum beperkt. Tamron bereikt met dit nieuwe objectief dezelfde hoge resolutie, over het gehele zoombereik, als dat van afzonderlijke vastebrandpunten.

Nieuw ontwikkelde AX CoatingDe AX (Anti-Reflectioning eXpand) Coating, is vooral effectief bij groothoekobjectieven die veel storend licht via de randen binnenlaten. Het is dan ook ontwikkeld om vooral lichtstralen te corrigeren die de beeldkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden. Deze nieuwe en gepatenteerde revolutionaire coating is door Tamron zelf ontwikkeld, met behulp van gespecialiseerde depositietechnologie. De nieuwe coating houdt de reflectiefactor aan de randen van het beeld op hetzelfde hoge niveau als die voor het middengebied. Deze unieke oplossing maakt het niet alleen mogelijk om de standaard reflecties te corrigeren, maar zelfs die van de gecompliceerdere convexe oppervlakten met grote krommingen, iets wat voorheen zeer moeilijk te realiseren was. Daarnaast wordt er in de Tamron SP 15-30mm F/2.8 G2 gebruik gemaakt van nog twee extra soorten Tamron coatings: eBand (Extended Bandwidth & Angular Dependency) met behulp van nanotechnologie, en BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) Coating. Deze zorgen tezamen voor een zeer effectieve onderdrukking van ghosting en flare, wat resulteert in een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit van rand tot rand.

Weerbestendige en stofvrije constructie


De nieuwe Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2 heeft een vochtbestendige constructie waardoor het ideaal is voor outdoor fotografie. Dit wordt gerealiseerd doordat er een speciale kit gebruikt wordt bij elke verbinding en naad. Dit kitmateriaal helpt om het binnendringen van vuil, stof en waterdruppels te voorkomen, een effectievere manier in vergelijking met conventionele vochtbestendige constructies. Verder is ook de vuilafstotende coating op de SP 15-30mm G2 sterk verbeterd t.o.v. het vorige model. De frontlens is nu voorzien van een geheel nieuwe Fluorine Coating, de nieuwe bestanddelen zorgen voor een nog sterkere mate van vuil- en olie afwerende eigenschappen. Het lensoppervlak is gemakkelijker schoon te vegen en is minder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van vuil, stof, vocht en vingerafdrukken, hierdoor is dit waardevolle objectief continu en langdurig beschermd.

Grote verbetering in de autofocus- en reactiesnelheid


Door toepassing van Tamron’s Dual MPU (Micro-Processing Unit) systeem en een verbeterd AF controle algoritme, heeft de Tamron SP 15-30mm G2 een supersnel en zeer nauwkeurige autofocus. De AF motor maakt gebruik van de Tamron USD technologie (Ultrasonic Silent Drive). Deze zorgt voor een hoge draaisnelheid, snelle aan/uitschakelingen en een zeer stille werking. Een ander groot voordeel van de Tamron USD motor is dat er op ieder moment de automatisch ingestelde afstand, handmatig gecorrigeerd kan worden, zonder het fysiek omzetten van de AF/MF schakelaar.

VC beeldstabilisatie voor scherpe foto’s onder alle lichtomstandigheden


Tamron bracht met de huidige SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD (model A012) al 's werelds eerste lichtsterke ultra- groothoekzoom uit, voorzien van een ingebouwde beeldstabilisatie. In het nieuwe A041 model past Tamron een verbeterde versie toe van haar VC beeldstabilisatie systeem, dat tot maar liefst 4.5 stop winst geeft bij het fotograferen zonder statief (volgens CIPA standaard). Dit maakt het mogelijk om scherpe foto's te maken van een breed scala aan fotografische onderwerpen, waaronder binnen- en buitenopnamen bij slecht licht en opnamen uit de hand met sluitertijden, zoals bij landschapsfotografie.

 

Insteek filterhouder in de bayonet


De nieuwe Tamron SP 15-30mm G2, met Canon EF vatting is standaard voorzien van een insteek filterhouder voor 1 dun gelatine filter in de bayonetrand. Dit maakt het zeer eenvoudig voor de fotograaf om een filter te gebruiken. De enorme kromming van de frontlens maakt het onmogelijk om een standaard schroefdraadfilter te gebruiken. Het gebruik van CPL, ND en GND filters is alleen mogelijk met een speciale filterhouder die om het objectief zelf geklemd wordt, zoals bijvoorbeeld het professionele NiSi S5 systeem, dit biedt de fotograaf dan meer creatieve vrijheid, doordat hij/zij gebruik kan maken van meerdere filters tegelijk en ook verlopende filters.

Prijs en beschikbaarheid

De SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2 voor Nikon zal vanaf eind september beschikbaar zijn en de versie voor Canon wordt eind oktober verwacht. De geadviseerde marktprijs voor de Tamron SP 15-30mm F/2.8 DI VC USD G2 is €1.399,- inclusief B.T.W.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco