Monitor speelt ondergewaardeerde rol

Interview: waarom monitorenmerk Eizo op PI staat

Dre de Man 687 0
Eizo is het bekendste merk wat betreft kwaliteitsmonitors. Het bedrijf begon in 1968 met zwart-wit-tv’s, maakte game consoles voor het spelletje Space Invaders en concentreerde zich bij de opkomst van de pc in 1985 op monitors. Voor de bekendheid hoeft Eizo dus niet op PI te staan, maar waarom staan ze er dan toch? General Manager van Eizo Nederland, Ewald Verholt legt uit.

Fotocredit: Duncanphotography

Monitor speelt ondergewaardeerde rol bij fotografie

‘We staan al heel veel jaren hier. Ik zie het nog steeds als hét evenement in Nederland waar alle merken zich kunnen presenteren. Eizo als Japanse monitorfabrikant houdt zich al vele jaren bezig met de grafische industrie en met name met fotografie en we maken hoogkwalitatieve producten.

De monitor speelt een heel belangrijke rol in de workflow van de fotograaf. Nu zien niet alle fotografen – amateurs, semiprofessionals, professionals -  dat zo. Dat besef is er niet altijd. Ze investeren natuurlijk heel veel in apparatuur, camera’s, lenzen en noem maar op. Maar uiteindelijk kom je met die foto’s naar huis en die wil je natuurlijk heel graag bekijken zoals ze geschoten zijn en in hun volle kleuromvang. Dat is nog steeds onze doelstelling, om dat mensen bij te brengen, dus dat is een reden waarom we hier staan.' , aldus Ewald Verholt.

PI geeft mogelijkheid line-up te zien

'Heel veel mensen komen ook hiernaartoe omdat ze niet zo vaak zo’n line-up kunnen zien in een zaak. We werken natuurlijk met winkels die onze producten verkopen maar het is niet zo dat je zoals hier een stuk of twaalf monitoren naast elkaar kunt beoordelen. Dat is ook de belangrijkste reden waarom we hier aanwezig zijn: om mensen de gelegenheid te geven de voornaamste producten naast elkaar te kunnen zien en te beoordelen. Daarnaast komen mensen bewust hiernaartoe om vragen die ze hebben rond de monitors en rond color management te kunnen stellen.'

Belang van color management

Staan jullie hier ook om het evangelie te verkondigen – ik zeg het misschien oneerbiedig - dat goed color management essentieel is?

'Zeker. De aandacht gaat vaak naar het creatieve stuk en dat is natuurlijk ook heel erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor de opnameapparatuur, maar de beeldbewerking en het beeld bekijken is erg belangrijk. Er zijn wel veel mensen die dat snappen en die komen hier ook al heel veel jaren, heel veel fijne klanten die al jarenlang met Eizo werken. Wat we ook vaak horen is dat mensen hiernaartoe komen en zeggen: ‘ik heb hem vorig jaar gekocht, ik ben er zo bij mee!’ Dat zijn de leuke gesprekken, dat hoor ik uiteraard graag.'

Monitor als camera-accessoire

Zou je een monitor ook kunnen zien als een accessoire voor een camera?

'Je gaat het veld in of je studio in en je maakt je foto’s in een heel grote kleurruimte. Tja, als je ze daarna moet gaan bekijken op een huis-, tuin- en keukenmonitor met een beperkte kleurruimte, dan doe je jezelf echt tekort. Color management is voor veel mensen toch nog een grijs gebied, met heel veel halve waarheden en meningen. Ik denk ook dat het niet zo abstract is als het gezien wordt. Iedereen kijkt er een beetje met tegenzin naar. Mensen willen creatief bezig zijn, schieten en de rest moet eigenlijk vanzelf komen.

Dat is ook de reden dat we de Quick Color Match hebben geïntroduceerd. Dat hebben we samen met Adobe, Epson, Canon en Apple opgezet. Het werkt samen met de CS-serie monitoren. We hebben daarbij eigenlijk het color management min of meer geautomatiseerd. Met Quick Color Match hoeft de gebruiker alleen nog het te gebruiken papier te selecteren: de software past de kleureninstellingen aan zodat de gebruiker met slechts enkele muisklikken de weergave op de monitor kan aanpassen aan het afdrukresultaat. Amateurs maar ook professionals willen niet bezig zijn met color management, dat moet er zijn, dat moet geregeld zijn. Het is dus erg handig wanneer het op de achtergrond op de een of andere manier voor jou geregeld wordt. Ik denk dat we die automatisering, het zo gemakkelijk mogelijk maken van dit soort zaken, in de toekomst veel meer zullen zien.'

Bekijk hier onze Professional Imaging 2018 video:

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre