Nikon Photo Contest

Interview met Nikon Photo Contest hoofdjurylid Neville Brody

Christel de Wolff 214 0
Wil je jouw kijk op de wereld om ons heen delen? Doe dan mee aan Nikon Photo Contest. Nikon roept (amateur)fotografen aan om deel te nemen aan deze spannende wedstrijd.

Wil je jouw kansen om de Nikon Photo Contest te winnen vergroten? Dan moet je weten waar de jury naar op zoek is. Nikon ging in gesprek met hoofdjurylid Nevile Brody. Zijn antwoorden vind je hieronder. Doe er je voordeel mee!

Wat is volgens jou een winnende foto?
Het jurypanel van Nikon Photo Contest zoekt naar foto's die iets 'nieuws' te vertellen. Het komt neer op verhalen vertellen en de kijker raken. Opvallende foto's hebben een betekenis die verder gaat dan een visueel aantrekkelijke beelden. We zijn ook op zoek naar fotografen die de camera echt begrijpen en creatief zijn met hun apparatuur. Hoe hebben ze de mogelijkheden van de camera groter gemaakt dan automatische instellingen?

Het thema voor de Open Categorie van dit jaar is verandering. Welke rol hebben fotografie volgens jou bij het bewerkstelligen van verandering?
Het thema van 'Verandering' is specifiek voor de wereld waarin we nu leven. In een korte tijd hebben we enorme veranderingen ervaren. Fotografie helpt bij het creëren van een wereldwijd bewustzijn over wat er gaande is en geeft een inspirerende reactie.

Het thema voor de Next Generation-award van dit jaar is identiteit. Hoe denk je dat fotografie zelfexpressie mogelijk maakt?
Fotografie is meer dan alleen zelfexpressie. De 'selfie' is een groot deel van onze cultuur geworden en we hebben nu een hele generatie die zich identificeert via beelden. Voor de categorie Next Generation zijn we geïnteresseerd in hoe fotografie verder kan gaan - om 'identiteit' te verkennen door middel van observatie. We willen beelden zien die de verschillen tussen ons vieren.

Het thema in de catagorie Short Film is hoop. Hoe kunnen deelnemers zich onderscheiden in de videocategorie?
Er bestaat een cliché over hoop in film en we willen dat nieuwkomers van de Short Film Award hier afstand van doen. We zijn op zoek naar originele ideeën. Dit is een van de eerste keren in de geschiedenis dat het gevoel dat onze kinderen een betere wereld erven dan wij, niet langer geldig is. We willen advies over het soort hoop dat we moeten zoeken, welke gebieden optimisme kunnen brengen en hoe deze technisch worden uitgedrukt door richting, onderwerp, verhaal, kader, kleur en geluid.

Denk je dat fotografie een grotere rol te spelen heeft dan alleen verhalen vertellen?
Fotografie is meer dan alleen verhalen vertellen. Het daagt de stereotypen uit van wat we denken over de wereld. Het stelt ons in staat om na te denken over wat gevaarlijk is en welke toekomstige problemen we moeten kennen. De Blue Planet van de Britse omroep David Attenborough (die de klimaatverandering toont) is een voorbeeld van hoe beelden de politiek van hele landen en regio's kunnen beïnvloeden. Veel winnaars van vorig jaar maakten gebruik van klassieke structuren, bijna zoals schilderijen - weten waar het onderwerp te plaatsen en licht en donker in balans te brengen, wat cruciaal bleek te zijn om het verhaal van het beeld te vertellen.

Is er een bepaald tijdperk van fotografie dat echt opvalt voor jou?
Magnumfotografie had een enorme invloed op mijn werk. Hier werd documentaire fotografie gebruikt als een geheel nieuwe manier om verhalen te vertellen. De art direction van Alexey Brodovitch en zijn benadering van iconische beeldvorming en typografie was ook enorm van invloed op fotografie en mijn carrière. Een bijzonder historisch tijdperk voor mij is het constructivisme en het Bauhaus. De camera was relatief nieuw en werd eerder voornamelijk gebruikt voor entertainment of religieuze doeleinden, maar werd plotseling sociaal gebruikt, waardoor de wereld werd vastgelegd op een manier die nog nooit eerder was gedaan. De laatste paar jaar denk ik dat de beste fotografie in de mode is geweest van mensen als Nick Knight en Juergen Teller.

Veel mensen beschouwen fotografie niet als kunst. Wat zou je daarvan zeggen?
Fotografie is niet altijd kunst, maar het kan wel kunst zijn. We zouden de Magnum-fotografie bijvoorbeeld niet als kunst beschouwen - het is informatie-verschaffend, scènebeeld, emotioneel en dramatisch. Terwijl er bijvoorbeeld een New Yorkse fotograaf is, Loreal Prystaj, die surrealisme in de echte wereld verkent om feminisme en vrouwelijke identiteit als kunst te beschouwen. We zien veel politiek tot uitdrukking komen in 'kunstfotografie', wat geweldig is.

Winnaar van de Most Popular Entry-Award van 2016-2017. Dorte Verner uit de VS. 

Kun je je eerste camera of je vroegste herinneringen herinneren met een camera?
Mijn vader repareerde vroeger camera's, dus sinds mijn geboorte zijn ze een intrinsiek onderdeel van mijn leven geworden. Hij raakte behoorlijk in de ban van het feit dat digitale camera's zo complex werden dat ze bijna onherstelbaar waren en moesten worden weggegooid. Hij stelde me voor aan groothoek-, grootformaat- en panoramacamera's - die we nu allemaal opnieuw ontdekken met digitale mogelijkheden.

Hoe hebben smartphones fotografie beïnvloed of veranderd? Hoe kunnen systeemcamera's relevant blijven?
Smartphones beïnvloeden fotografie. Mensen zijn zo gewend aan het bewerken, filteren of wat ik 'cartoonerende' afbeeldingen noem. We zien nu bijna alle fotografie op kleine schermen, wat betekent dat foto's eenvoudiger moeten worden gelezen. Dit heeft geresulteerd in een domino-down in sommige gebieden, maar ook voor nieuwe vormen van fotografie en betekenis. Als reactie daarop worden systeemcamera's gebruikt in groter formaat, moeilijkere fotografie die een groter doek vereist. Het is een meer geavanceerde, meer verkennende fotografie. Op dezelfde manier zijn we teruggekeerd naar vinyl en fysieke boeken, de digitale opkomst heeft systeemcamera's een nieuw leven ingeblazen.

Hoe zie je fotografie in de toekomst evolueren?
Fotografie zal een licht blijven schijnen in onvoorziene hoeken van de planeet, en zelfs in ons universum. Fotografie is een cruciaal onderdeel van het begrip waar we vandaan komen en waar we naartoe kunnen gaan. Of het nu gaat om macrofotografie die tot in het kleinste detail kijkt, of onderwatercamera's die de diepten van de oceaan documenteren, fotografie stelt ons in staat om onze planeet te observeren zonder het leven om ons heen te verstoren.

Zou het eerlijk zijn om te zeggen dat je optimistisch bent over de relevantie van fotografie en waar het heen gaat?
Fotografie is zo nieuw in de geschiedenis van de beschaving. Het was nog niet zo lang geleden dat het een elite expert gebied was - nu is het open voor iedereen. Hoewel we allemaal kunnen lezen en schrijven, hebben we echter nog steeds grote schrijvers en romanschrijvers nodig. De alomtegenwoordigheid van fotografie zal meer deuren openen zodat meer mensen kunnen opstaan. Het is een opwindend land van kansen en hopelijk zullen we dit in de Nikon Photo Contest-inzendingen zien.


Winnaar van de Grande Prize in de Nikon Photo Contest 2016-2017. Tian Yuan Yuan uit China. 

Doe mee aan de Nikon Photo Contest!

Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je mee doen aan de Nikon Photo Contest? Upload je foto's hier.

Lees ook: Nikon Photo Contest 2018-2019 van start

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel