Internationale vrouwendag bij World Press Photo

Christel de Wolff 498 0
Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Reden voor World Press Photo om stil te staan bij vrouwen in de fotojournalistiek.

Vrouwen en niet-binaire fotografen blijven ondervertegenwoordigd in de fotojournalistiekindustrie. Volgens gegevens verzameld door Women Photograph over een selectie van acht internationale kranten, verschenen er voor het eerst in zes jaar minder vrouwen en non-binaire fotografen op de voorpagina's dan het jaar ervoor in 2022.

Er is nog veel werk te doen om een meer gelijkwaardige fotojournalistiek en documentaire fotografie gemeenschap te bereiken. In de loop der jaren is het aantal vrouwelijke deelnemers aan de World Press Photo Contest gestegen van 15% in 2017 tot 21% in 2023, wat de noodzaak onderstreept om te blijven werken aan het verminderen van genderongelijkheid.

Lees ook: Expositie WOMXN. Vrouwen zijn meer dan een muze

Veerkracht - verhalen van vrouwen die verandering inspireren

Deze tentoonstelling presenteert een selectie van verhalen die zijn bekroond in de World Press Photo Contests van 2000 tot 2021 en onderzoekt hoe vrouwen en genderkwesties zich in de 21e eeuw hebben ontwikkeld en hoe fotojournalistiek zich heeft ontwikkeld in de manieren om ze te portretteren.

Nu geopend
Mexico-Stad, Mexico - tot 8 maart (laatste dag!)
Delhi, India - tot 23 maart
Parijs, Frankrijk - tot 27 maart
Valletta, Malta - tot 28 maart
Johannesburg, Zuid-Afrika - tot 29 maart

Binnenkort beschikbaar
Kyoto, Japan - 15 april tot 14 mei
Belgrado, Servië - 21 april tot 10 mei

Bekijk een selectie van foto's en verhalen die worden weergegeven.

Vlaggenschip tentoonstelling 2023

De World Press Photo Exhibition 2023, met de resultaten van de wedstrijd van dit jaar, gaat op 22 april in première in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit markeert de start van de wereldwijde tour.

Info: www.worldpressphoto.org

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel