Instagram maakt filmfragmenten tot 15 seconden mogelijk

Julian 11583 3
Vanaf nu is het ook mogelijk om video's te plaatsen op Instagram. Net als bij je foto's kun je de filmpjes voorzien van een retrofilter. Een Instagram-filmpje mag maximaal 15 seconden lang zijn, je kunt verschillende 'takes' voor één video gebruiken.

Met de mogelijkheid om filmpjes te plaatsen op je Instagram-account gaat de dienst de concurrentie aan met Vine. Met deze app kon je al eerder korte filmpjes maken en delen.

Kevin Systrom, een van de oprichters van Instagram, kondigt de nieuwe functie aan op het Instagram-blog. Instagram-video's maak je in de app zelf. Naast het foto-icoontje vind je nu een film-knop. Door deze knop in te drukken (en ingedrukt te houden) neem je video op. Je kunt de opname stoppen en evenlater doorgaan met een volgende 'take'. Instagram-video's hebben een maximale lengte van 15 seconden.

13 nieuwe filters voor video

Na het opnemen van je filmpje ga je naar de 'bewerk'-modus. Hier heb je de mogelijkheid om één van de dertien nieuwe filters (speciaal voor video) over je beelden te leggen. Je kunt enkel één filter toepassen op het hele filmpje. Het is niet mogelijk de video deels te bewerken.

Stabilisatie

Instagram past beeldstabilisatie toe op je videobeelden en dat gaat behoorlijk efficiënt. Daardoor ogen de filmpjes die je met je smartphone maakt behoorlijk stabiel en trillingsvrij.

Nadat je een filter hebt toegevoegd kun je een afbeelding kiezen uit de scene, die als 'titel' getoond wordt bij het filmpje. De video's kunnen bekeken worden in de Instagram-app en op Facebook. Het is momenteel niet mogelijk de video's te 'embedden' op een website, zoals dat bij YouTube gebruikelijk is.

Alles wat mogelijk is in de Instagram-video's is te lezen op de helppagina van de dienst.

Instagramfilmpjes
Bekijk hier een voorbeeld van een Instagram-video (opent in nieuw venster).

afbeelding van Anonymous

15 minuten of seconden? Beiden worden in de tekst genoemd....

afbeelding van Julian

Gefixt. Seconden dus.

afbeelding van Abeer

Ik heb 2 instagrams op 1 kan ik 60 seconden video plaatsen en de ander niet. kan ik hier hulp bij krijgen?