Hulp bij de weekopdracht: Halloween

Redactie 586 0
Heb je onze nieuwe weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je beste Halloween foto in te sturen. Maar hoe kom je tot een creatieve spannende foto? We helpen je op weg.

De feestdag Halloween, op 31 oktober, is afgeleid van All Hallows Eve, de avond voor het Katholieke 'Allerheiligen'. Op die dag worden de heiligen herdacht, de volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenkt men de doden. Volgens sommige lezingen is de viering van Halloween niet afkomstig uit de VS, maar uit Keltische gebieden in Engeland en Ierland. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag.

In de huidige tijd is het vooral een commerciele dag geworden waarop we zoveel mogelijk snoep eten en elkaar de stuipen op het lijf jagen met lugubere verkleedpartijtjes. Met een knipoog natuurlijk, je hoeft niet gelijk met een kettingzaag door de straat te rennen, je verkleden als dracula of met een wit laken over je hoofd mag ook nog steeds. Als fotograaf wil je misschien een enge foto maken. Hoe ga je te werk?

Kies een thema voor je Halloween foto

Er zijn een heleboel onderwerpen die als ‘eng’ beschouwd kunnen worden, en die bij een Halloween thema passen. Het kan in subtiele dingen zitten, zoals een mistige omgeving. Of je haalt iets niet-engs uit de context en plaatst het in een mysterieuze omgeving, zoals een clown. Je kunt ook volledig losgaan met kostuums en (nep) bloed, maar zorg er dan voor dat het niet te plat wordt! Bedenk wat voor foto je wil hebben en wat je er eventueel mee gaat doen. Dan kun je je vervolgens afvragen wat voor reactie je ermee wil uitlokken. Laat gerust wat over aan de fantasie van de kijker; door de sfeer duister te houden en spookachtigheid te insinueren, kom je al een heel eind.

Locatie van je Halloween foto

Een belangrijk element in je Halloween foto is de locatie. Ook hier kun je weer voor dubbelzinnigheid gaan. De enge clown in een speeltuin kan goed werken, mits de sfeer van je foto juist is. Maar je kunt ook voor een meer creepy locatie kiezen. Bij sommige kerken heb je oude graven, die een beetje met mos begroeid zijn. Foto’s in het bos of een donker park kunnen ook goed werken. Zorg ervoor dat er geen andere mensen in je foto te zien zijn, tenzij het figuranten in je foto zijn. Waarschijnlijk zul je in het donker aan de slag gaan, dus bekijk je locatie van tevoren al een keer ‘s avonds of ‘s nachts, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Inspiratie uit horror films

Om een goede setting te bedenken en het concept voor je foto helder te krijgen, is het een goed idee om een avondje horrorfilms te bekijken. Zie het als huiswerk. Let op de mise-en-scène; wat is er te zien behalve de hoofdpersoon. Probeer uit te vinden waarom een scène eng is. Om met een fotografen oog te kijken, kun je beter het geluid af en toe uitzetten. In films wordt veel spanning opgewekt door middel van muziek, en in een foto kun je daar geen gebruik van maken. Let op licht en uitsnede. Kijk ook naar smink en props die gebruikt worden. Kun je de sfeer van een scène in een foto namaken?

Geesten maken in Photoshop

Je kunt ook fotografische technieken of Photoshop gebruiken om een enge foto te maken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van dubbele belichting, in de camera of in de nabewerking, kun je een persoon als een ‘geest’ laten verschijnen. Ook kun je een foto maken met een lange sluitertijd en de ‘geest’ slechts een klein gedeelte van de belichting laten poseren. Op die manier kijk je ook dwars door hem of haar heen. Dit is ook leuk met kinderen; een eng horror effect zonder dat het fotograferen voor hen zelf eng is. In de nabewerking kun je de foto donkerder maken. Ruis kan goed werken in enge foto’s, net als onverzadigde kleuren of een wat lager contrast.

Doe mee met de weekopdracht

Wat moet je doen? Zend je foto in via onze Lezersgallery en geef je foto de titel mee van de desbetreffende weekopdacht. Deze week is dat dus: Halloween

De winnaar wordt in de volgende Inspiratie-Nieuwsbrief bekendgemaakt. Veel succes!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie