Hollywood werkt samen om Kodak-film te redden

Redactie DIGIFO... 1292 0
Steeds minder bioscoopfilms worden op film geschoten. Kodak is de laatste fabrikant die nog film maakt voor analoge producties, maar staat op het punt om hier mee te stoppen. Een aantal Hollywood-studio's willen hier een stokje voor steken.

In de fotografie heeft het filmrolletje al gebruime tijd haar plaats af moeten staan aan de digitale sensor. In de filmindustrie ligt dat iets anders. Volgens Wall Street Journal verkocht Kodak in 2006 verkocht nog een record van 12,4 miljard voet aan analoge film, omgerekend zo'n 3,8 miljoen kilometer. Tot 2009 bleef de 'afstand' film die verkocht werd redelijk gelijk, maar vanaf 2010 zijn de verkopen van film voor bioscoopproducties gekelderd. In 2014 zal Kodak naar schatting nog maar een kleine 137.000 kilometer film verkopen, een daling van 96 procent ten opzichte van 2006.

Kodak Vision Motion Film

Samenwerking

Kodak is de enige grote fabrikant die nog analoge film voor bioscoopproducties maakt. Vorig jaar stopte Fujifilm hier al mee. Gezien de gekelderde verkoop lijkt Kodak eenzelfde lot te ondergaan. Een aantal Hollywood-studio's hebben samen een plan bedacht om daar een stokje voor steken door een deal te sluiten met Kodak. De studio's zullen garanderen een bepaalde hoeveelheid film af te nemen de komende jaren, ondanks dat tegenwoordig het merendeel van de producties digitaal geschoten wordt.

Onder andere Warner Bros, Universal Pictures, Paramount Pictures, Weinstein Co. en  Walt Disney Studios nemen deel aan het 'reddingsplan'. Het zijn met name de regisseurs met voorliefde voor analoge film, zoals Quentin Tarantino, Christopher Nola en J.J. Abrahams die hebben gelobbyd om met een plan te komen.

Eastman Kodak
Eastman Kodak in Rochester, 1910.

Digitaal vs analoog

De laatste jaren zijn digitale camera's veel goedkoper geworden en is de kwaliteit flink verbeterd. Ook de opkomst van digitale projectie in bioscopen zorgt ervoor dat Kodak steeds minder analoge film verkoopt. Toch zijn er bepaalde regisseurs die trouw blijven aan de analoge film, ook voor grote Hollywood kaskrakers. Zo werkt J.J. Abrahams bijvoorbeeld momenteel aan Star Wards Episode VII, op film.


De nieuwste film met Tom Cruise, Edge of Tomorrow, is geschoten op Kodak Vision 3.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie