Hoe wordt je een betere fotograaf?: artistiek vs technisch

Amy Schutte 265 0
Fotografie is ontwikkeling. Zelfs gerenommeerde fotografen zullen continu bezig zijn met het proces, met beter worden. Stilstand is achteruitgang, juist in dit creatieve beroep. Soms is er echter een punt waarop je het gevoel hebt dat er weinig groei in je fotografie zit. Je ontwikkeling stagneert wat, je foto’s blijven op een bepaald punt hangen.

Om je werk weer in een stijgende lijn te krijgen, is het noodzakelijk om jezelf en je fotografie eens goed onder de loep te nemen, om te kijken waar je tekortkomingen liggen. Want naast sterke punten heeft ook iedereen zwakke punten, en het is goed om je van beide bewust te zijn. Over het algemeen kun je, heel grof, fotografen in twee groepen verdelen:

1. Fotografen die technisch heel sterk zijn, maar minder creatief

2. Fotografen die juist heel creatief zijn, maar technisch minder sterk

In beide gevallen kun je je als fotograaf verder ontwikkelen. Het is belangrijk om te kijken in welke groep je hoort, als je vind dat je ontwikkeling te langzaam gaat. Door niet alleen te kijken naar je fotografie, maar ook hoe je in het leven staat en bepaalde keuzes maakt, kun je je werk ook verbeteren. In het verlengde hiervan ligt namelijk jouw aanpak als fotograaf. Ben je bijvoorbeeld rommelig? Dan zullen je foto’s ook vaak rommelig en iets gehaast zijn. Daar kun je van leren.

Fotografen die technisch sterk zijn maar minder creatief

Over het algemeen is bij deze personen de linker hersenhelft beter ontwikkeld. Deze personen zijn vaak analytischer aangelegd. Creativiteit bevindt zich meer in de rechter hersenhelft, dus daar valt voor deze groep winst te behalen. Omdat de analytische kant vaak ontwikkeld is, is deze groep vaak goed in de techniek en de kennis. Dat wil zeggen de techniek van de camera en apparatuur, maar ook de ‘regels’ met betrekking tot fotografie. Belichting, compositie, dat soort dingen. Wat deze foto’s vaak missen is sfeer, ze hebben geen ziel. Er is niets technisch fout, maar ze missen de wow factor. Soms zijn de foto’s zelfs een beetje saai te noemen.

Verbeter jezelf

Gelukkig kun je, als je tot deze groep behoort, hier aan werken. Sta jezelf toe om je gedachten eens de vrije loop te laten, om eens te dagdromen. Ga eens op pad zonder camera en kijk om je heen. Probeer niet alleen te letten op wat technisch een goede foto zou maken, maar let op sfeer. Waar krijg je een bepaald gevoel bij, goed of slecht? En hoe zou je dat in een foto kunnen vertalen? Wanneer je gaat fotograferen, vraag je dan voordat je afdrukt af: wat voor gevoel heb ik hierbij en wat voor gevoel zal mijn foto een kijker geven? Hoe zorg ik dat de sfeer die ik in gedachten heb op de foto overkomt? Hééft deze scène überhaupt een gevoel, of kies ik ‘m omdat er technisch een mooi plaatje ligt. Het vergt een andere benadering, maar zo zal je je fotografie wat minder ‘droog’ benaderen en andere keuzes en andere foto’s maken.

Fotografen die creatief zijn, maar technisch minder sterk

Mensen die tot deze groep behoren, zijn vaak juist emotioneler en handelen meer op gevoel. Zij zullen juist voor een ander soort foto kiezen, het soort waar zij een bepaald gevoel bij hebben. Vaak zijn ze daar enorm enthousiast en gepassioneerd over. Alleen lukt het niet altijd om dat gevoel goed over te brengen in foto’s, omdat daar een meer technische kant voor om de hoek komt kijken. De foto wordt vaak niet hoe ze deze in hun hoofd hadden, het is niet dat waar ze zo enthousiast van werden. Het daadwerkelijk vastleggen van het gevoel en sfeer schiet tekort.

Verbeter jezelf

De oplossing, als je tot deze groep behoort, lijkt eenvoudiger. Als je je meer verdiept in de techniek van je apparatuur en in de ‘regels’ van fotografie, zul je beter worden. Dat betekent dat je af en toe een pas op de plaats moet maken, en je niet door je enthousiasme moet laten wegdragen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want als je gewend bent om op je gevoel te werken, is dat ook een heel andere benadering. Je moet wat meer controle krijgen, eerst even nadenken zonder je passie compleet te verliezen. En jezelf af en toe verplichten de techniek voorop te stellen als je op pad gaat met de camera.

Natuurlijk vallen mensen niet zomaar in twee groepen te verdelen, de wereld is niet zo zwartwit. Toch kan het je helpen jezelf en je fotografie eens onder de loep te nemen, en te zoeken naar een goede balans in je fotografie. Zo maak je weer stappen vooruit en ontwikkel je jezelf wederom.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy