Hoe regel je modellen via social media?

Hoe regel je modellen via social media?

Redactie DIGIFO... 2098 0
Social media zijn erg belangrijk voor fotografen. Je kunt er je werk delen met de rest van de wereld en kunt er in contact komen met potentiele opdrachtgevers. Ook wordt bijvoorbeeld Facebook gebruikt om modellen voor een project te contacteren. Maar hoe pak je dit goed aan? Hier een aantal tips voor het regelen van modellen via social media.

Modellen via Facebook 

Op Facebook kun je talloze pagina’s vinden waar fotografen oproepjes kunnen plaatsen om modellen te regelen voor een fotoshoot. Het is een handige en goedkope optie. Als je een model zoekt via een modellenbureau zijn hier meestal kosten aan verbonden. Facebook is gratis en snel. Nu valt het vaak op dat de ene oproep ontelbaar veel reacties oplevert en een andere weer helemaal niks. Hoe zorg je ervoor dat jij met het juiste model in contact komt? Hier een paar tips.Model

1. Geef zoveel mogelijk informatie over de opdracht

Zet in je oproep zoveel mogelijk details over de opdracht waarvoor je een model zoekt. Wees bijvoorbeeld heel duidelijk over de uiterlijkheden van het model. Op deze manier krijg je alleen relevante reacties. De volgende punten moeten in ieder geval in de oproep staan: datum, locatie, tijden en de (eventuele) betaling. Logischerwijs krijg je meer respons als je een betaalde opdracht aanbiedt, maar het komt soms voor dat modellen een onbetaalde opdracht willen doen om hun portfolio uit te breiden.

2. Geef uitgebreide informatie over jezelf en je werk

Een model vindt het prettig om te weten met wat voor fotograaf hij of zij in zee gaat. Het is handig om in een oproep een link te plaatsen naar je portfolio. Zo kan het model beslissen of ze geïnteresseerd is in de stijl van fotograferen. Voor specifieke soorten opdrachten, bijvoorbeeld naaktfotografie, zijn vaak aparte pagina’s en websites te vinden.

3. Leg zo snel mogelijk contact na een positieve reactie

Probeer zo snel mogelijk in contact te komen met een model als hij of zij op jouw oproep heeft gereageerd. Het is geen probleem om dit eerste contact bijvoorbeeld via de chatfunctie van Facebook te doen. Je zou er daarna voor kunnen kiezen om contactgegevens uit te wisselen om het contact voort te zetten via email of telefoon.

4. Maak duidelijke afspraken

Mocht het van beide kanten in orde zijn dan is het zaak dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Je zou eventueel gebruik kunnen maken van een contract om zo narigheid te voorkomen. Zet zoveel mogelijk op papier en laat beide partijen tekenen. Zo is het handig om afspraken te maken over het gebruik van de foto’s en eventuele vergoedingen.Model

5. Zorg voor een back-up

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een model toch niet in staat is om aan de opdracht mee te werken. Zorg er daarom altijd voor dat je een back-up achter de hand hebt.

Erg belangrijk is ook dat je ruim van tevoren de oproep plaatst.  Zo kan alles op tijd geregeld worden en heb je meer kans op een soepele afloop. Sinds kort bestaat er ook een speciale app voor het vinden van modellen. FStop is een soort Tinder voor fotografen. Lees hier meer.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie