Hoe Professionele Fotografen Hun Vaardigheden en Afbeeldingen in Geld Kunnen Omzetten

Redactie DIGIFO... 394 0

Als professionele fotograaf online geld verdienen met foto's kan tegenwoordig op talloze manieren. Ontdek hier hoe het werkt en hoe je het kunt doen!

Er zijn vandaag de dag veel manieren om online een inkomen te genereren. Dit geldt ook voor fotografen. Wanneer je zelf een professionele fotograaf bent, is dit de ideale wijze om wat extra geld te verdienen. Het mooiste is dat je er niet eens heel veel voor hoeft te doen. Wanneer je al over een uitgebreid portfolio met veel foto's beschikt, kun je deze relatief makkelijk online plaatsen op verschillende websites. Om meer te weten te komen over online geld verdienen met foto's zul je hier onder andere meer over de volgende onderwerpen kunnen lezen:

 • Hoe je online foto's kunt verkopen
 • Wat de beste stock fotografie sites zijn
 • Tips om zo succesvol mogelijk te worden

Kun je geld verdienen met foto's maken?

Het is absoluut mogelijk om geld te verdienen met foto's maken. Online gaat dit eigenlijk alleen maar makkelijker. Er zijn ontzettend veel mensen die vaak foto's nodig hebben. Als ze bijvoorbeeld een artikel schrijven over online casino's, worden hier vaak een aantal afbeeldingen bij geplaatst. Wanneer zo'n artikel gaat over gratis gokken op oude gokkasten, zullen schrijvers foto's zoeken die bij dit onderwerp aansluiten. De kans is groot dat een schrijver een stock fotografie site zal gebruiken om een geschikte afbeelding te vinden.      

Online afbeeldingen verkopen aan consumenten

Een groot voordeel van online foto's verkopen is natuurlijk dat je een wereldwijd publiek kunt bereiken. Er zullen op ieder moment van de dag mensen overal ter wereld op zoek zijn naar afbeeldingen omdat zij die om welke reden dan ook nodig hebben. Daar kun je als fotograaf dus enorm van profiteren. Zeker wanneer je bijzondere foto's hebt van goede kwaliteit. Specialiseren in een niche kan daarbij ook enorm helpen, waarover later meer. Zie hier welke voordelen het online verkopen van afbeeldingen voor fotografen allemaal heeft.

 • Makkelijk om snel veel foto's te uploaden
 • Mogelijkheid om een passief inkomen te genereren
 • Kans om miljoenen potentiële kopers te bereiken 

Gebruik stock fotografie sites

Of je nu een professionele fotograaf bent die van foto's maken een carrière heeft gemaakt of niet, er zijn online verschillende stock fotografie sites die je kunt gebruiken. Het is hier mogelijk om een account aan te maken en vervolgens je foto's te plaatsen. Iedere keer dat iemand een foto koopt, zul je hier een klein bedrag voor krijgen. Op die manier kun je met je portfolio een mooi passief inkomen genereren.

Er zijn meerdere stock fotografie sites waar je uit kunt kiezen. Daarbij is het uiteraard ook mogelijk om er meerdere tegelijk te gebruiken. Op die manier kun je de kansen een beetje verspreiden en zien waar je foto's het beste worden bekeken en verkocht. De meest bekende sites op dit gebied zijn iStock, Shutterstock en Getty Images. Hieronder hebben we deze, samen met nog 2 stock fotografie sites, op een rijtje gezet zodat je kunt vergelijken wat ze precies te bieden hebben. 

 1. Shutterstock: Keuze uit abonnementen en hoge kwaliteit
 2. iStock: Goed voor vormgevers en ontwerpers
 3. Fotolia: Redelijke prijs en veel professionele foto's
 4. Getty Images: Prijzig maar groot aanbod met veel kwaliteit
 5. Dreamstime: Veel keuzemogelijkheden en betaalbaar

Tips om geld te verdienen met foto's

Dat er voldoende mogelijkheden zijn om met foto's online geld te verdienen is dus wel duidelijk. Maar hoe moet je het als fotograaf precies aanpakken? Waar moet je allemaal op letten en hoe vergroot je de kans dat je ook daadwerkelijk foto's online verkoopt? Om je hiermee op weg te helpen hebben we hieronder een aantal tips op een rijtje gezet. Deze zullen je als professionele fotograaf helpen om online meer foto's te kunnen verkopen.  

Werk aan je online vindbaarheid

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat potentiële klanten je kunnen vinden. Daarom is werken aan je vindbaarheid een van de dingen waar je direct mee moet beginnen. Maak accounts aan bij diverse websites waar je foto's kunt verkopen en zorg ervoor dat je zelf een website hebt en op social media actief bent. Hierdoor bestaat de kans dat klanten die heel tevreden zijn over je werk vaker terug zullen komen en direct contact met je op zullen nemen. 

Zorg voor de juiste apparatuur

Dit geldt natuurlijk voor iedere fotograaf, maar wanneer je de juiste plaatjes wilt kunnen maken is het belangrijk om over de juiste apparatuur te beschikken. Hoewel de meeste smartphones tegenwoordig ook prima foto's kunnen maken, kan het natuurlijk niet op tegen de kwaliteit van een echte camera. Daarom kan het geen kwaad om in goede apparatuur te investeren. 

Stop niet gelijk met je baan

Dit is altijd een handige tip. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om online geld te kunnen verdienen met foto's, is het altijd goed om eerst even te kijken hoe het loopt. Zelfs wanneer het niet voldoende zal opleveren om er volwaardig inkomen uit te halen, is het toch fijn om op deze manier wat bij te kunnen verdienen. Het mooie is dat als de foto's eenmaal gemaakt zijn, je er weinig meer voor hoeft te doen.

Probeer op zoek te gaan naar je niche

Je niche vinden is niet altijd makkelijk, maar kan je wel helpen om beter foto's te verkopen. Wanneer je iets specifieks te bieden hebt en je kunt specialiseren op bepaalde gebieden, zullen kopers eerder terugkomen. Vaak willen mensen meer van hetzelfde wanneer ze tevreden zijn over foto's. Er zijn bepaalde niches waar al talloze andere afbeeldingen van te vinden zijn, wat het ook niet makkelijker maakt. Door je niche te vinden krijg je dus ook stukken minder concurrentie. 

Let goed op de rechten en regels

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de rechten en foto's wanneer je deze wilt maken. Je kunt namelijk niet van alles zomaar foto's maken om deze vervolgens online te gaan verkopen. In de meeste gevallen zal dit niet direct problemen opleveren. Maar toch is het goed om te kijken naar hoe de regels werken wanneer je foto's van bepaalde objecten of eigendommen gaat maken. Het schieten van deze plaatjes is op zich geen probleem, maar geld verdienen aan het verkopen ervan kan dat wel zijn.

Haal inkomsten uit verschillende bronnen

Wedden op verschillende paarden is geen slecht idee. Maak daarom gebruik van verschillende stock fotografie websites en onderzoek andere manieren om je afbeeldingen te kunnen verkopen op internet. Op die manier ben je niet van een kanaal afhankelijk, wat je ook weer zal helpen om meer inkomsten te genereren. De kosten om je foto's te kunnen plaatsen op stock fotografie sites zijn vaak minimaal, waardoor je financieel niet veel risico zal lopen. Door inkomsten uit verschillende bronnen te halen neemt de kans alleen maar toe dat je succes kunt hebben.  

Bouw een publiek op

Mochten je foto's het goed doen, dan zul je langzaamaan een publiek kunnen opbouwen. Als je goed vindbaar bent online, kun je ervoor zorgen dat je minder afhankelijk hoeft te zijn van stock fotografie sites. Deze verdienen immers ook geld wanneer jij foto's verkoopt op hun platform. Zo kun je dus meer voor jezelf overhouden. Dat maakt het een aantrekkelijke optie om een publiek op te bouwen en zo te proberen rechtstreeks klanten te bereiken na verloop van tijd.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie