Oproep: ‘Betaal artiesten eerlijk voor hun werk’.

Hoe fotograaf slim anticipeerde op Copyright kritiek Lady Gaga

Marjon van den Ende 805 0
Onlangs lekte het nieuwe liedje van Lady Gaga, ‘Stupid Love’. Het nummer werd en masse gedeeld op internet. De populaire muzikant reageerde via een hilarische Tweet met een afbeelding van Shutterstock. Met een duidelijk watermerk, waardoor je direct kon zien waar ze de foto vandaan had. Ze deed hiermee een oproep naar haar fans om geen illegale muziek te downloaden en copyright te eerbiedigen.

Can y’all stop

De stockfoto die Lady Gaga plaatste onder haar smeekbede, laat een gemaskerde vrouw zien terwijl ze muziek luistert. Het ‘sssst-gebaar’ dat ze erbij maakt - die duidt op een stiekeme actie - doet de kijker geloven dat ze zojuist op heterdaad is betrapt op iets wat niet mag.

Dit bericht bleef niet onopgemerkt door Shutterstock. Zij reageerden op de Tweet dat er sprake was van enige hypocrisie van The Monster Mother. De fotograaf wilde immers ook eerlijk betaald worden! De links die Shutterstock erbij plaatste, verwezen direct naar hun site en de originele foto’s met onderschrift; Concept image of a young girl dancing on pirated of illegal music downloads on her mp3 player, isolated against a white background.

Het middel even geen doel op zich

Naast het feit dat veel mensen over het verzet van Shutterstock heen vielen - er was immers een duidelijk watermerk te zien dus waarom moeilijk doen - kwam er ook een reactie van de fotograaf zelf. Het betrof Richard Nelson en hij leek er niet mee te zitten dat Lady Gaga de foto had gebruikt zonder daarvoor te hebben betaald. Sterker nog, hij Tweette dezelfde foto zonder watermerk die de zangeres mocht gebruiken voor haar protest. 

De artiesten waren het met elkaar eens dat er respectvol met artistiek werk moet worden omgegaan. Door samen op te trekken, werd de boodschap des te krachtiger en heeft het onderwerp copyright weer de cruciale aandacht gekregen die het verdient.