Hands on met nieuw systeem Panasonic veelbelovend

Het nieuwe full frame spiegelloze systeem van Panasonic

Remco Stunnenberg 1087 0
Panasonic lanceerde vorige week in Barcelona de LUMIX S1 en de LUMIX SI R. Daarmee heeft nu ook Panasonic definitief de markt van de full frame spiegelloze systemen betreden. De concurrentie kan haar borst nat maken.

Nee, het was geen verrassing, de lancering, eind januari in Barcelona, van de Panasonic LUMIX S1 en de S1R. Zelfs een groot deel van de specificaties van deze camera’s was al bekend. En dat lag nu eens niet aan al die rumor sites. Tijdens de Photokina, afgelopen jaar, had Panasonic zelf al prijsgegeven wat komen ging.

Was de eerste kennismaking met het nieuwe systeem van Panasonic daarmee minder verrassend en opwindend? Allerminst. Zonder enige terughoudendheid kunnen we zeggen dat Panasonic met twee geweldenaars is gekomen. En dan hebben we het niet alleen over het formaat en het gewicht van de LUMIX S1 en de S1R. Zowel die S1 als de S1R zijn namelijk de eerste full frame spiegelloze camera’s die bepaald niet super compact zijn, fantastisch in de hand liggen (Lees: beide camera’s hebben een enorm goede ergonomie) én het nodige gewicht in de schaal brengen. Wat een zege!  

Panasonic LUMIX S1R

Laten we beginnen met de LUMIX S1R, de duurste van de twee. Met een CMOS-sensor met 47,3 miljoen pixels is het de full-frame spiegelloze systeemcamera met de hoogste resolutie ter wereld. Hij maakt volgens Panasonic beelden van een ongekende kwaliteit, met uitzonderlijke details, een rijk kleurverloop en een superieure kleurenweergave. En wij kunnen dat beamen. Wij kregen gisteren namelijk alle tijd en ruimte om de camera goed aan de tand te voelen. De beelden die we er mee maakten, zijn zacht gezegd geweldig. Alles wat Panasonic beloofde zien we terug. Uiteraard laten we jullie op heel korte termijn meekijken met deze beelden. Hier, online, maar ook in de DIGIFOTO Pro 1.2019 die in maart verschijnt.     

De LUMIX S1R wordt aangedreven door een nieuwe Venus Engine en is uitgerust met een zeer snel en uiterst nauwkeurig AF-systeem waardoor de camera in alle opnamesituaties voldoet aan de hoge eisen van professionele fotografen. Om het beslissende moment vast te leggen, kadreert de fotograaf het beeld door een waanzinnig heldere elektronische zoeker die met een OLED-scherm van 5,76 miljoen pixels ’s een welhaast duizelingwekkende resolutie biedt.

De LUMIX S1R is gebouwd rond de L-vatting met grote diameter en is ontworpen om een kwalitatief zeer hoge beeldkwaliteit te bieden. Onder andere dankzij de uitstekende beeldstabilisatie waarover de camera beschikt.   

Panasonic LUMIX S1R: 47,3 miljoen pixels

De full-frame CMOS-sensor (36 x 24 mm) met 47,3 miljoen pixels registreert extreem veel details en legt ook heel fijne texturen nauwkeurig vast. Zelfs bij extreem hoge ISO-waarden zien we vrijwel geen ruis. Dankzij de High Resolution Mode is de S1R ook in staat beelden met een resolutie van 187 miljoen pixels vast te leggen. Deze functie combineert informatie vastgelegd tijdens het maken van acht opnames waarbij het Body I.S.systeem de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Het resultaat is een RAW-bestand van 16.736 x 11.168 pixels boordevol informatie. Met de High Resolution Modus kan ook bewegingsonscherpte worden onderdrukt.

Het 5-assige Body I.S. (Image Stabiliser) systeem compenseert het effect van cameratrillingen, zodat een langzamere sluitertijd van 5,5 stops mogelijk is. Gecombineerd met de 2-assige O.I.S. (Optical Image Stabiliser) in de lenzen uit de LUMIX S-serie, verhoogt het Dual I.S. 2-systeem het compensatieniveau tot 6 stops. Op die manier worden de effecten van een groot aantal verschillende camerabewegingen bij het maken van foto- en video-opnames geëlimineerd. Geavanceerde technologie combineert de door de gyrosensor waargenomen trillingen met informatie afkomstig van de CMOS-sensor en van een versnellingsmetersensor. 

Eyecatcher

Een eyecatcher, letterlijk en figuurlijk, is de snelle AF. Dit dankt de camera aan de aanwezig contrastdetectie en de door Panasonic ontworpen DFD-technologie. Dit combineert de S1R met een razendsnelle beeldverwerking met als eindresultaat een snel en nauwkeurig scherpstelsysteem. De zogenaamde Advanced Artificial Intelligence Technology detecteert niet alleen mensen maar ook katten, honden en vogels. Dit zorgt voor een nog betere scherpstelling en AF tracking. Door vast te stellen wat het onderwerp is, helpt dit het systeem om op de bewegingspatronen te anticiperen en kan de autofocus het onderwerp volgen, zelfs als het zich met de rug naar de camera bevindt. Gezicht-, oog- en pupildetectie zorgen ervoor dat er goed én heel snel wordt scherpgesteld bij portretten. 

Bij snelbewegende onderwerpen kan de LUMIX S1R opnames maken bij 9 fps in AFS of 6 fps met continue autofocus. Met de modus 6K Photo kunnen bij 30 fps burstopnames worden vastgelegd als JPEG-bestanden van 18 megapixels. 4K Photo biedt de mogelijkheid om een reeks foto's te maken bij 30 of 60 fps met een resolutie van 8 megapixels.

Night Mode

De elektronische zoeker biedt een enorme helderheid en het 3,2-inch touchscreen van de camera heeft een resolutie van 2,1 miljoen pixels en kan over drie assen worden gekanteld. Hierdoor kan het scherm worden uitgeklapt en in liggend en staand formaat vanuit een lage en hoge hoek worden bekeken. Night Mode, Live View Boost en verlichte knoppen zijn handig voor gebruikers die in donkere omstandigheden werken.

Dan de bediening, van zowel de S1 als de S1R. Deze is ronduit geweldig. De bedieningsknoppen zijn op basis van ergonomisch onderzoek geplaatst, zodat de gebruiker zich volledig kan concentreren op het maken van opnames. De toepassing van een joystick die in acht richtingen (waaronder diagonaal) kan worden bewogen en een verfijnde User Interface dragen bij aan een snelle bediening. Een vergrendelingsknop voorkomt ongewilde bediening en de gebruiker kan zelf kiezen welke functies hij wil vergrendelen.

Beschikbaarheid en prijs van de Panasonic LUMIX S1R

De LUMIX S1R komt eind maart beschikbaar voor een prijs van € 3.699,-. In combinatie met het nieuwe 24-105mm f/4.0 objectief kost hij € 4.599,-.

De LUMIX S1 komt eveneens eind maart beschikbaar voor een prijs van € 2.499,-. In combinatie met datzelfde 24-105mm F/4.0 objectief kost hij € 3.399,-.

Lees ook: Bijzonder verbond Leica, Panasonic en Sigma

Panasonic LUMIX S1

De 24,2-megapixel CMOS-sensor vormt het hart van de LUMIX S1. De camera is uitgerust met een uitstekend beeldstabilisatiesysteem en wordt eveneens aangedreven door een nieuwe Venus Engine. Hij presteert daardoor optimaal als fotocamera, maar biedt ook geavanceerde videomogelijkheden met behoud van details in hooglichten en schaduwen. De LUMIX S1 full-frame spiegelloze systeemcamera heeft een CMOS-sensor van 24,2 miljoen pixels (35,6 x 23,8 mm) die een breed dynamisch bereik en uitstekende signaal-ruisverhoudingen biedt bij hoge ISO-waarden. Door een efficiënt pixelontwerp en de zeer krachtige Venus Engine-processor kan een maximale ISO-waarde van 51.200 (extended ISO zelfs tot: 204.800) worden ingesteld.

Wanneer er extra resolutie nodig is, kan net als bij zijn duurdere broer de High Resolution Mode worden gebruikt om beelden vast te leggen met een resolutie van maar liefst 96 miljoen pixels. Deze modus combineert informatie vastgelegd tijdens het maken van acht opnames waarbij het Body I.S.-systeem de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Het resultaat is een RAW-bestand van 12.000 x 8.000 pixels boordevol informatie. Met de High Resolution Modus kan ook bewegings-onscherpte worden onderdrukt.

Panasonic S1: 5-assige Body I.S.

Het 5-assige Body I.S. (Image Stabiliser) systeem compenseert het effect van cameratrillingen, zodat een langzamere sluitertijd van 5,5 stops mogelijk is. Gecombineerd met de 2-assige O.I.S. (Optical Image Stabiliser) in de lenzen uit de LUMIX S-serie, verhoogt dit Dual I.S. 2-systeem het compensatieniveau tot 6 stops. Op die manier worden de effecten van een groot aantal verschillende camerabewegingen bij het maken van foto- en video-opnames geëlimineerd. Geavanceerde technologie combineert de door de gyrosensor waargenomen trillingen met informatie afkomstig van de CMOS-sensor en van een versnellingsmetersensor. 

Ook de S1 beschikt over Advanced Artificial Intelligence Technology, die mensen, katten, honden en vogels detecteert. Bij snelbewegende onderwerpen kan de LUMIX S1 opnames maken bij 9 fps in AFS of 6 fps met continue autofocus. Met de modus 6K Photo kunnen bij 30 fps burstopnames worden vastgelegd als JPEG-bestanden van 18 megapixels. 4K Photo biedt de mogelijkheid om een reeks foto's te maken bij 30 of 60 fps met een resolutie van 8 megapixels.

Panasonic LUMIX S1: uitzonderlijke videokwaliteit

De LUMIX S1 biedt filmmakers een en een groot aantal tools die hen volledige creatieve controle geven over de gemaakte opnames. 4K-video-opnames zijn mogelijk bij 60/50p10. Volledige pixeluitlezing vindt plaats bij 30p voor bijzonder heldere en gedetailleerde beelden. Omdat de volledige sensorbreedte wordt gebruikt, blijft de brandpuntsafstand van de lenzen behouden en kunnen er opnames worden gemaakt met een extreem kleine scherpte-diepte. 

Panasonic: drie nieuwe objectieven 

Naast de S1R en de S1 lanceerde Panasonic ook drie nieuwe objectieven voor de full frame spiegelloze camera's uit de LUMIX S-serie. De LUMIX S-serie is gebaseerd op de L-vatting van Leica en voornamelijk bedoeld voor professioneel gebruik. Panasonic zal het lensassortiment voor de S-serie verder uitbreiden en zal voor 2020 nog tien of meer objectieven ontwerpen en ontwikkelen. De nadruk zal daarbij liggen op LUMIX S PRO-modellen.

De LUMIX S PRO 50mm f/1.4 vormt de kern van het lensassortiment in de LUMIX S-serie. Dit is een lens met een groot diafragma en een brandpuntsafstand die als standaard wordt beschouwd voor het full-frame formaat. De hoge resolutie is schitterend en beelden zijn ongelooflijk scherp zelfs bij een volledig geopend diafragma. Wij ondervonden dit al in de praktijk. Daarnaast is er de De LUMIX S PRO 70-200mm f/4 O.I.S. telezoomlens en de LUMIX S 24-105mm F/4 MACRO O.I.S., een veelzijdig standaard zoomobjectief met een brandpuntafstandsbereik van groothoek tot medium tele.

Lees meer over deze drie nieuwe objectieven: Drie nieuwe objectieven voor LUMIX S-systeem

De LUMIX S objectieven komen eind maart 2019 beschikbaar.   

50mm f/1.4 € 2.499,-

70-200mm f/4.0 € 1.899,-

24-105mm f/4.0  € 1.399,-

Beelden: © Remco Stunnenberg

Lees ook: LUMIX PRO: wereldwijde ondersteuning en service 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco