LUMIX S PRO-objectieven. Grensverleggend.

Drie nieuwe objectieven voor LUMIX S-systeem

Remco Stunnenberg 368 0
Samen met de LUMIX S1R en de S1 introduceerde Panasonic vorige week in Barcelona ook drie nieuwe verwisselbare objectieven voor de full-frame spiegelloze camera's uit de LUMIX S-serie. De LUMIX S-serie is gebaseerd op de L-vatting van Leica en voornamelijk bedoeld voor professioneel gebruik.

LUMIX S PRO-objectieven: grensverleggend

Er worden dan ook zeer hoge kwaliteitseisen gehanteerd voor de camera's en objectieven in deze serie. Hoewel alle verwisselbare objectieven in de LUMIX S-serie optisch uitstekend presteren, verleggen de LUMIX S PRO-objectieven volgens Panasonic de grenzen nog verder om te voldoen aan de strenge normen van Leica. Wij kregen vorige week in Barcelona al even de kans deze drie nieuwe objectieven aan de tand te voelen en onze eerste indruk is zeer positief. Met name de LUMIX S PRO 50mm f/1.4 maakte grote indruk op ons.

Lees ook: Het nieuwe full frame spiegelloze systeem van Panasonic

LUMIX S PRO-objectieven: voor 2020 nog tien of meer objectieven

Panasonic zal het objectievenassortiment voor de S-serie verder uitbreiden en zal voor 2020 nog tien of meer objectieven ontwerpen en ontwikkelen. De nadruk zal daarbij liggen op LUMIX S PRO-modellen.

LUMIX S PRO 50mm f/1.4

De nieuwe LUMIX S PRO 50mm f/1.4 vormt de kern van het lensassortiment in de LUMIX S-serie. Dit is een objectief met een groot diafragma en een brandpuntsafstand die als standaard wordt beschouwd voor het full-frame formaat. De hoge resolutie is schitterend en beelden zijn ongelooflijk scherp van het midden tot de hoeken, zelfs bij een volledig geopend diafragma. Het optisch ontwerp en het diafragma met 11 bladen zorgen voor vloeiende focusovergangen en bijzonder mooie bokeh-effecten. De lenseenheid bestaat uit 13 elementen in 11 groepen. Om chromatische aberratie te voorkomen en een uitstekende resolutie mogelijk te maken van het midden tot de hoeken is gebruikgemaakt van twee asferische lenzen en drie extralow Dispersion-lenzen.

LUMIX S PRO 70-200mm f/4 O.I.S. telezoomlens

De LUMIX S PRO 70-200mm f/4 O.I.S. telezoomlens produceert beelden met een hoge resolutie en een hoog contrast over het volledige zoombereik. Dit objectief is ontworpen voor uiteenlopende situaties, van portretten tot sportopnames. Hij is daarom compatibel met het 5-assige Dual I.S. 2-systeem2 van Panasonic en biedt 6 stops aan beeldstabilisatie3 - dat is voor het eerst bij een full-frame spiegelloos camerasysteem. De 9 diafragmabladen vormen een ronde opening voor mooie onscherpe hooglichten. De optische prestaties van deze LUMIX S PRO-lens zijn uitstekend en voldoen aan de strenge Leica-normen. De lenseenheid bestaat uit 23 elementen in 17 groepen. Met het oog op minimale chromatische aberratie en maximale scherpte is gebruikgemaakt van één asferische lens en drie extra-low Dispersion-lenzen. De lens produceert prachtige bokeh-effecten en minimale vignettering.

LUMIX S 24-105mm f/4 MACRO O.I.S.

De LUMIX S 24-105mm f/4 MACRO O.I.S. is een veelzijdige standaard zoomlens met een brandpuntafstandsbereik van groothoek tot medium tele. Dit objectief produceert over het hele zoombereik zeer scherpe beelden en is geschikt voor veel situaties, variërend van landschapsopnames tot portretten. Met een vergrotingsfactor van 0,5x en een kortste scherpstelafstand van slechts 0,3 m is dit objectief ook perfect voor close-ups en macro-opnames. De combinatie van de Optical Image Stabilizer (O.I.S.) en het Body Image Stabilization-systeem van de LUMIX S1 en S1R zorgt ervoor dat de 5-assige Dual I.S. 2-technologie tot 6 stops compenseert4. De lenseenheid bestaat uit 16 elementen in 13 groepen en maakt gebruik van twee asferische lenzen en twee extra-low Dispersion-elementen om chromatische aberratie te voorkomen en zeer gedetailleerde beelden te kunnen produceren.

Beschikbaarheid en prijzen

De LUMIX S objectieven zijn in Nederland beschikbaar vanaf eind maart 2019.

50mm f/1.4 € 2.499,-

70-200mm f/4.0 € 1.899,-

24-105mm f/4 € 1.399,-

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco