Het nieuwe boek European Cowboy

Redactie DIGIFOTO Pro 497

 

In het mythische Amerikaanse Westen worden cowboys vereerd als symbolen van vrijheid, moed en mannelijkheid. Maar nu neemt fotograaf Bjorn Staps ons mee naar een onverwachte plek: West-Europa. Daar ontdekken we een hechte gemeenschap van jonge rodeo cowboys die het gevaarlijkste onderdeel van de klassieke rodeo beoefenen: bullriding. Deze dappere mannen reizen in de zomermaanden door België, Frankrijk en Italië om deel te nemen aan lokale rodeo's, hun leven keer op keer op het spel zettend door 8 seconden op een wild bokkende stier te blijven zitten.

De Europese Cowboy: Verkenning van een Gedurfde Subcultuur in het Hart van Europa

Cowboys zijn onlosmakelijke verbonden met het mythische Amerikaanse Westen dat we kennen uit  geschiedenisboeken, maar meer nog uit de talloze films, televisieseries, (strip)boeken en  reclamespots vol revolverhelden. Daar is ‘de Cowboy’ het symbool van vrijheid, moed en  mannelijkheid.  

European Cowboy van fotograaf Bjorn Staps toont echter een hechte gemeenschap van jonge rodeo  cowboys in West-Europa. Deze jonge mannen beoefenen het gevaarlijkste onderdeel van de  klassieke (Amerikaanse) rodeo: ‘bullriding’. In de zomermaanden reizen deze cowboys door België,  Frankrijk en Italië om in kleine dorpjes of op ranches verborgen op het platteland deel te nemen aan  lokale rodeo’s. Tijdens deze wedstrijden zetten de mannen keer op keer hun leven op het spel door  te proberen om 8 seconden op een wild bokkende stier te blijven zitten. Ieder van hen met eigen  dromen en ambities. Successen wordt gevierd, maar ook pijn en teleurstellingen worden samen  gedeeld.  

De Fotografische Reis van Bjorn Staps door de Europese Rodeo Cultuur

De afgelopen 4 jaren heeft de Nederlandse fotograaf Bjorn Staps de onbekende wereld van de  Europese rodeo cowboys in beeld gebracht. In European Cowboy combineert Staps visuele  elementen van de bekende mythische cowboy met de soms harde realiteit vol individuele dromen,  vriendschap en kwetsbaarheden van de echte cowboys in Europa.  

Bjorn Staps (1975) werkt zowel aan persoonlijke projecten als aan commerciële opdrachten. De  hoofdpersonen in zijn werk conformeren zich niet perse aan de standaard van de maatschappij, maar  genieten van levensechte momenten terwijl ze op zoek zijn naar een persoonlijke vorm van  identiteit, vrijheid en heldhaftigheid. De working class hero is daarin een rode lijn: het is voor hem  een personage waarin herkenning zit, maar ook een eindeloze potentie. Zijn fotografisch werk is te  herkennen als 'slices of life', gevisualiseerd in esthetische beelden. Staps behaalde zijn B.A.  Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag in 2000 waar hij  als inmiddels ook als docent verbonden is aan de Photography Department. Zijn werk is  tentoongesteld tijdens verscheidende nationale en internationale exposities en zijn fotowerken zijn  opgenomen in verscheidende particuliere en publieke kunstverzamelingen.

European Cowboy

door Bjorn Staps  

Omvang: 152 pagina’s  

Hardcover  

24 x 32 cm  

Ontwerp: Syb  

Winkelprijs: €50,-  

ISBN 978 94 6226 481 6 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie