Slim inkleuren

Het grootste restauratie film project aller tijden

Siem van Woerkom 847
In de film 'They Shall Not Grow Old' van Peter Jackson worden ouderwetse beelden van de 1e wereldoorlog nieuw leven ingeblazen.

Restauratie van oude beelden

De heftige documentaire 'They Shall Not Grow Old' van regisseur Peter Jackson (The Lord of the Rings), brengt de Eerste Wereldoorlog tot leven met ingekleurde filmopnamen uit de loopgraven. 

Het commentaar in de film is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf en geselecteerd uit meer dan 600 uur aan interviews uit de archieven van de BBC en het Imperial War Museum. Dit is het verhaal van ‘De oorlog die een eind maakt aan alle oorlogen’, verteld door de soldaten die het meegemaakt hebben.

Door het restaureren van de oorspronkelijke beelden ontstaat een helder en levendig beeld van de menselijke kant van de Eerste Wereldoorlog. Maar hoe zijn deze beelden zo enorm verbeterd?

Deep Learning

'De mannen en jongens die hun leven hebben gegeven in deze verschrikkelijke oorlog maakte die niet mee in zwart wit. Ze zagen hem in kleur. Het felrode bloed, het bruin en zwart van de modder in de loopgraven, het groen van hun uniformen. Daarom wilde ik ze in eer houden door de herinneringen van die tijd opnieuw leven in te blazen' aldus Peter Jackson. En hoe hij dat voor elkaar kreeg? Enorm veel tijd en slimme (super) computers.

Dat het niet haalbaar was om ieder frame uit de oude archief beelden in te kleuren met hand werd al snel duidelijk. Dus begonnen de artiesten met een paar scenes heel nauwkeurig vorm te geven qua kleur, en liet daar een computer met deep learning naar 'kijken'. De computer kreeg na een paar scenes en losse foto's door welke kleuren waar precies hoorde en kon daarna volledige scenes inkleuren, meerdere frames tegelijkertijd. Natuurlijk was er nog menselijke input nodig, maar het scheelde al gigantisch veel tijd om een digitale hulp te hebben die ervoor zorgde dat het eindresultaat telkens een stapje dichterbij kwam.

Al met al heeft de crew door zo'n 600 uur aan archief materiaal moeten spitten, en duurde het gemiddeld zo'n volle dag aan renderen en checks om een stuk video van 7 secondes af te krijgen.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem