HDR voor zwartwit fotografie

Amy Schutte 327 0
HDR, of High Dynamic Range, is een manier om foto’s te maken met een hoog dynamisch bereik. Dat wil zeggen dat details in zowel (extreme) hooglichten als schaduwen bewaard zijn. Camerafabrikanten ontwikkelen continu het dynamisch bereik van nieuwe modellen, maar vooralsnog is het niet op hetzelfde niveau als het menselijk oog. Met HDR maak je een aantal foto’s vanaf exact hetzelfde standpunt op verschillende belichtingen. Door deze samen te voegen creëer je een foto met een hoog dynamisch bereik.

Tegenstand

Veel mensen vinden HDR foto’s niet mooi. Vanwege het ‘tone mapping’ (het weer terugbrengen van de dynamische range in een formaat dat op de meest gangbare apparaten zichtbaar is, maar met de HDR details) krijgen HDR foto’s vaak een surrealistische uitstraling, bij als een animatie. Veel mensen vinden deze ‘oververzadigde’ foto’s niet mooi. De Washington Post had zelfs een aantal jaar geleden een klein relletje toen ze een HDR foto op de voorpagina plaatsen. Maar hoe zit het dan met monochrome foto’s?

Contrast

Zwartwit beelden werken altijd al goed met hoge contrasten. Uiteraard valt de rijke verzadiging weg, want er is geen kleur meer in. Maar toch geeft het nog een bijzonder, rijk effect. Immers, ondanks dan je geen kleur ziet, maken kleuren voor zwartwit foto’s wel degelijk uit. En uiteindelijk ging het in HDR om de verschillen in licht en donker, die in zwartwit juist goed te benadrukken zijn.

Bracketing

Veel telefoons en sommige camera’s hebben een bracketing functie. Hiermee maken ze tegelijkertijd een foto op drie verschillende belichtingen. Het beste resultaat heb je echter als je zelf drie of meer foto’s maakt, met tenminste een stop verschil (let op, een stop is vaak meerdere ‘tikjes’ aan het belichtings wieltje)

Zwartwit maken

Er zijn veel verschillende manieren om foto’s zwartwit te maken. Sommigen zijn beter dan anderen. In elk geval is het aan te raden om de foto’s in eerste instantie in kleur te maken en ze later, in de nabewerking, om te zetten naar zwartwit. Ook kun je filters gebruiken, zoals Nik Silver Efex Pro. Kijk wat je zelf het mooiste vind. Je kunt het beste eerst de foto’s samenvoegen tot een HDR foto en daarna pas de mono conversie doen.

Verder nabewerken

Nadat je de foto’s hebt samengevoegd tot HDR en deze zwartwit hebt gemaakt, kun je kijken wat je verder nog wil bewerken. Omdat die hoge contrasten goed werken, kun je kijken of je delen verder wil oplichten of juist donkerder maken. In Photoshop kan dat met ‘doordrukken’ of ‘tegenhouden’. Of je kunt ervoor kiezen om kleine delen wel in kleur te houden, om daar de aandacht naar toe te trekken. Dat kan met een selectieve kleurring.

Zwartwit is de oorsprong van fotografie en in die begintijd was het geen keuze. Maar, monochrome foto’s hebben zich inmiddels bewezen en het lijkt een vaste plaats in de hedendaagse fotografiewereld te hebben veroverd. Met HDR kun je er weer een nieuwe impuls aan geven.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy