Lang verwachte rangefinder

Hands on met de Leica M10

Redactie DIGIFO... 1351 0
In het begin van dit jaar kondigde Leica de M10 uit, een camera die bij vele fotografen de harten sneller deed kloppen. We hebben er even op moeten wachten, maar nu hebben wij er één op de redactie. Dit zijn onze eerste bevindingen.

Een nieuwe Leica-camera is altijd interessant nieuws. Dit klassieke merk weet al decennia lang fotografen enthousiast te krijgen door camera's te maken die prachtige foto's met een klassieke Leica-look kunnen produceren. Er zijn veel imitators, maar tot nu toe is Leica nog altijd ongeëvenaard.

Design

De M10 is onmiskenbaar een Leica, met de klassieke rode stip en het minimalistische design. Het uiterlijk van een camera is uiteraard compleet ondergeschikt aan de capaciteiten, maar de M10 ziet er prachtig uit. De camera heeft slechts enkele knoppen en een groot scherm, maar desondanks kan je vrij eenvoudig de hele camera bedienen.Leica M10

Bediening

De camera beschikt maar over een aantal knoppen, toch hoef je niet voor elke aanpassing in het menu te zoeken. Op de bovenkant van de camera zit een grote sluitertijdknop en een draaiknop voor de iso-waarde. Deze kan je alleen veranderen als je hem eerst optilt, waardoor de kans erg klein wordt dat je per ongeluk de iso onnodig hoog instelt. Mocht je toch de iso hoog instellen, of ervoor kiezen de camera op auto-iso in te stellen, dan is er nog steeds geen man overboord. De M10 weet heel goed met hoge iso-waarden om te gaan en foto's met een iso-waarde van 6400 levert nog steeds prachtige foto's met minimale ruis.

Scherpstellen

De Leica M10 is een rangefinder-camera, dus scherpstellen gaat misschien wat anders dan veel moderne fotografen gewend zijn, maar is nog altijd heel eenvoudig, zeker als je fotografeert vanaf het achterscherm. In dat geval kan je namelijk gebruik maken van Focus Peaking, zodat je direct ziet waar de foto scherp is. Gebruik je de viewfinder, dan wordt het onderwerp twee keer weergegeven en is het onderwerp scherp als de twee beelden perfect over elkaar liggen. Mocht je wat subtieler willen fotograferen en vanaf je heup foto's maken, dan kan je door de afstandsschaal op de bovenkant van het objectief een zeer goede schatting maken.

Eerste foto's

De eerste foto's die we maakte met de M10 zien er indrukwekkend uit. De 24MP full frame-sensor zonder AA-filter levert foto's met mooie levendig kleuren, een schitterend contrast en zowel de scherpte als onscherpte zijn prachtig met een typisch Leica-karakter.Leica M10Leica M10100% crop van bovenstaande foto, rechtstreeks uit de camera en omgezet naar web-vriendelijk formaat.

Lees ook: Test: herken jij de Leica-foto's?
Lees ook: 
Deze zeldzame Leica heeft de vorm van een geweer

Voorlopige conclusie

Na even kort met de Leica M10 gewerkt te hebben lijkt het erop dat Leica wederom een prachtcamera heeft geleverd.  De foto's zijn schitterend en zijn doordrenkt met het klassieke Leica-sausje en de camera werkt heerlijk.

Dit is geen camera voor iedereen, de fanatieke sport- of wildlife-fotograaf kan beter iets anders zoeken, maar voor iedereen die ermee om kan gaan lijkt dit een topcamera.

Dit is slechts een korte eerste indruk. Ben je benieuwd naar onze uiteindelijke review, hou dan DIGIFOTO Pro5.2017 in de gaten, daar bespreken we de camera uitvoerig.

Kijk voor meer informatie op de website van Leica of importeur Transcontinenta.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie