Grotere sensor? Kleinere scherptediepte! Toch?

Amy Schutte 801 0
Scherptediepte kun je, in fotografie, op verschillende manieren beïnvloeden. Maar, het heeft ook te maken met de grootte van je sensor. Volgens velen.

Een greep uit verschillende artikelen over de relatie van de grootte van de sensor tot de scherptediepte:

“Grote sensor = kleine scherptediepte
Kleine sensor = grote scherptediepte”

“Hoe groter de sensor, hoe minder scherptediepte in de foto. Dit zorgt voor meer diepte en leven in de foto.”

“Bij een twee keer zo grote sensor is de scherptediepte twee stoppen minder groot dan bij de kleine sensor.”

“De afmeting van je sensor is natuurlijk een vast gegeven, maar hier geldt hoe groter de sensor hoe kleiner de scherptediepte.”

Zoals we weten, wordt scherptediepte bepaald door de brandpuntsafstand, de afstand van de camera tot het onderwerp en de diafragmaopening. En, zoals we leerden, door de grootte van de sensor.

Maar, is dit ook echt zo? Fstoppers zoekt het uit, en de uitkomst zal je verrassen.

De sensor produceert dus zelf helemaal geen kleinere scherptediepte. Maar, grotere sensors dwingen de fotograaf om dichter op hun onderwerp te gaan staan om hetzelfde kader of compositie te bewerkstelligen als bij een kleinere sensor. Dichterbij gaan staan en een grotere brandpuntsafstand zorgen, zoals we weten, voor een kleinere scherptediepte.


Het klopt wel degelijk dat een kleinere sensor meer scherptediepte geeft. Maar, dat komt door de twee andere factoren van scherptediepte. Een kleinere scherptediepte is dus een bijeffect van een grotere sensor.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy