Gouden uur fotograferen? Zorg voor de juiste belichtingsinstellingen

Amy Schutte 601 0
De gouden uren geven, volgens velen, het mooiste natuurlijk licht voor fotografen. Door het continu veranderende licht en de belangrijkste lichtbron die van positie verandert, wordt het maken van de juiste belichtingsinstellingen nog wel eens onderschat. Daarom een paar tips om alles uit die korte gouden minuten te halen.

Belichting

Bij de gouden uren is de kleurtoon belangrijk. Immers, daarin ligt het gouden gedeelte. Vergeet echter niet dat belichting de kleurtoon drastisch kan beïnvloeden. Immers, hoe meer licht in de foto, des te minder kleurverzadiging er optreedt. Soms kan dat leiden tot een flink verwassen beeld, dat niet altijd de sfeer van de gouden uren overbrengt. Je kunt natuurlijk de belichting terugschroeven door de sluitertijd wat korter te houden of het diafragma wat te knijpen, maar het is vaak een kwestie van controle houden over de hooglichten. Immers, het verschil tussen hooglichten (zon en lucht) en schaduwen is vaak erg groot.

Gear

Door je ISO op 100 te houden, benut je het grootste dynamisch bereik van je sensor. In de lichtomstandigheden van de gouden uren betekent dat echter wel dat je niet handheld kunt fotograferen. Een statief is dus noodzakelijk. Verder is een set ND verloopfilters aan te raden. Deze kunnen helpen, al halen ze weinig uit wanneer je een waterpartij in de voorgrond hebt opgenomen. Immers, in de hooglichten van water gaat snel informatie verloren. Soms kun je dit oplossen door je hoek net te veranderen, of je compositie aan te passen. Vergeet niet steeds bij te stellen, want lichtomstandigheden veranderen voortdurend. Ook een hard edge verloopfilter kan uitkomst bieden, om de belichting in de lucht wat tegen te houden.

Uitdaging

Je kunt ook creatief met de belichting uitdagingen omgaan, door twee of meer stops onder te belichting en silhouetten in je compositie op te nemen. Kies een laag camerastandpunt om een scherp onderscheid te maken tussen land (of water) en lucht. Zorg dat de lucht een duidelijk deel van de compositie inneemt, want daar zit het dramatisch effect vaak.

Hoek

Probeer het zonlicht te benaderen alsof het een studiolamp was. Houd dus rekening met de hoek van het het keylight (de zon). In een hoek van 90 graden (zijlicht) kun je je meer richten op details en textuur. 45 graden kan een mooi rimlicht geven op bijvoorbeeld rotspartijen en bomen.

Belichtingscompensatie

En foto die technisch goed belicht is, mist vaak sfeer in een foto in de gouden uren. Zeker als het gouden uur het onderwerp is. Zorg dat de kleurtonen kloppen met wat je ziet, door de belichting eventueel wat terug te brengen. Kleuren mogen niet verbleken maar ook niet vertroebelen, want dan wordt het beeld saai. Zet de witbalans indien mogelijk handmatig, en fotografeer de gouden uren altijd in RAW. Immers, de sfeer zit voor een groot gedeelte in de witbalans, en de camera wil vaak blauw of cyanen toevoegen. Probeer eventueel verschillende witbalans instellingen uit, zodat je later kan kiezen of kan samenvoegen. Dit kun je natuurlijk ook doen voor belichting.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy