Handige tip voor goede belichtingsinstellingen

Amy Schutte 360 0
De belichtingsmeter op je camera is ongelofelijk handig, en hoewel je soms wat compensatie moet toepassen, maakt het het correct belichten van een foto redelijk gemakkelijk.

Veel fotografen richten zich op de lichte delen van de foto. Deze bijten sneller uit, terwijl schaduwen vaak gemakkelijker terug te halen zijn in de nabewerking. Zeker wanneer je in RAW fotografeert. Toch kunnen de donkere delen en het toevoegen van meer schaduw je foto sprekender maken. Het kan wat drama toevoegen aan je beeld. Om dat gemakkelijker te bereiken, en  van veel contrast uit te gaan, heeft Matt Granger het volgende bedacht.

 

 

Granger zet de camera op monochroom. Als je in RAW fotografeert, betekent dit dat alle kleurinformatie nog steeds bewaard blijft. Je kunt je dan dus alsnog bedenken. Hij verhoogt in het menu het contrast, waardoor de foto’s inderdaad direct een andere uitstraling krijgen. Door de kleuren van de huid weg te halen, zie je veel sneller waar de schaduwen zitten en wat voor effect ze hebben op het beeld. Je ziet beter hoe de hooglichten zich verhouden ten opzichte van de donkere delen. Dat kan een handig hulpmiddel zijn om je belichtingsinstellingen te begrijpen en eventueel aan te passen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy