22 oktober 2022 t/m 12 februari 2023

Getekend: Rotterdam! Ze hebben mijn huis vermoord - binnenkort te zien in de Kunsthal

Redactie DIGIFOTO Pro 718
Kunsthal Rotterdam presenteert ‘Getekend: Rotterdam! Ze hebben mijn huis vermoord’. In deze tentoonstelling geven stadstekenaars Kazuma Eekman, Maria Fraaije en Marcel Herkelman hun eigen kijk op het thema gentrificatie.

Gentrificatie

Dit fenomeen van de vernieuwing en opwaardering van bepaalde stadsdelen lijkt het rauwe karakter van Rotterdam te veranderen. Buurten worden uit elkaar gehaald, kunstenaarsateliers worden verbouwd tot luxe lofts en in het centrum rijzen steeds meer woontorens op die lang niet voor iedereen betaalbaar zijn.

In opdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam kregen de stadstekenaars de taak de gevolgen van gentrificatie vast te leggen. Het eindresultaat is vanaf 22 oktober te zien in HAL 7 van de Kunsthal. De stadstekenaars zijn voor de opdracht geselecteerd door een jury bestaande uit de Rotterdamse schrijver - tevens kunstliefhebber en verzamelaar - Hugo Borst, kunstenaar Hedy Tjin, Ove Lucas (CBK Rotterdam), Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief Rotterdam) en David Snels (curator Kunsthal). Na afloop van de tentoonstelling worden de tekeningen opgenomen in de collectie van het Stadsarchief en maken ze deel uit van de Collectie Rotterdam.

Kazuma Eekman

Kazuma Eekman (1989) neemt zijn persoonlijke zoektocht naar een eigen werkplek als uitgangspunt voor zijn werk. In gedetailleerde acrylschilderijen legt hij de gevels van kunstenaarsateliers vast. De kunstenaars die hier werken staan op het punt uit hun ateliers gezet te worden, hetgeen Eekman zelf ook heeft meegemaakt. In een serie zeefdrukken documenteert hij daarnaast verdwijnende façades van markante gebouwen in Rotterdam. Hij gebruikt hiervoor dezelfde kleuren als bankbiljetten en refereert hiermee aan het idee dat huizen slechts koopwaar zijn.

Maria Fraaije

Als stadstekenaar fietst Maria Fraaije (1992) naar de voormalige Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. Op deze plek – tussen het tumult van heipalen en graafmachines – ontmoet ze mevrouw Pinas, die zojuist heeft gezien hoe haar voormalige huis met de grond gelijk wordt gemaakt. Tijdens dit gesprek beseft Fraaije dat gentrificatie niet over stenen gaat, maar over mensen. Aan de hand van deze gesprekken met buurtbewoners maakt Fraaije geraffineerde kleurrijke tekeningen. Hierin verbeeldt ze de herinneringen van de vroegere bewoners aan de Tweebosbuurt en de sociale gevolgen van gentrificatie.

Marcel Herkelman

‘Gentrificatie heeft een humeur, een smaak’, aldus stadstekenaar Marcel Herkelman (1988). Zijn tekeningen verhouden zich voornamelijk tot de emotionele gevolgen van deze ontwikkeling en de herinneringen aan de gesloopte gebieden. Herkelman uit in zijn werk kritiek op de rol van de gemeente. Zo vindt hij dat haar ideaalbeeld niet strookt met dat van de inwoners van de stad. Zijn tekeningen - aangevuld met korte teksten - trekken de toeschouwer zijn belevingswereld in.

Info: www.kunsthal.nlKazuma Eekman, Tijdelijk Beheer, Rotterdam 2022
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie