Geen ND verloopfilter bij de hand? Gebruik je telefoon met deze hack!

Amy Schutte 369 0
Onverwachte dingen gebeuren. Ook, of misschien juist in fotografie. Dus kan het gebeuren dat je onverwachts op een plek staat waar je graag een long exposure foto wil maken, maar geen ND verloopfilter bij de hand hebt.

Gelukkig is er een andere manier, waarmee je de foto toch nog kunt maken. Je kunt van alles gebruiken, als het maar zwart/donker is. Fotograaf Benjamin Jaworskyj gebruikt zijn mobiele telefoon, want die heb je meestal bij je, maar ook je mouw of een petje of iets totaal anders zijn geschikt.

Het principe is dat je de lichtste gedeelte van de foto (de lucht) handmatig donkerder maakt met iets zwarts of donkers. Door tijdens een deel van de belichting je telefoon aan de bovenste helft van het beeld tegen de lens (of in elk geval dicht erbij) te houden, komt er aan die bovenkant minder licht binnen.  

Zorg dat je niet tegen de camera aanstoot, want dan wordt je foto onscherp. Jaworskyj  zet zijn exposure op 4 seconden en houdt de telefoon 2 seconden over de lucht heen. Wil je de lucht donkerder, houd de telefoon dan langer vast. Vind je de rand te scherp? Beweeg de telefoon dan zachtjes van boven naar beneden.

De techniek werkt alleen bij lange sluitertijden, want je moet de tijd hebben om je telefoon (of iets anders) voor de lens te houden. Houd de telefoon daar ongeveer de helft van de tijd dat de sluiter open is en beoordeel het resultaat,

Handig én low budget!

Al gaat er natuurlijk niets boven het gebruik van echte filters! 

Lees ook: Geef je beelden extra kracht door gebruik van filters

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy