Duur versus goedkoop: ND filters

Amy Schutte 575 0
In de categorie: ‘is duur echt altijd beter dan goedkoop?’ kijken we eens naar ND filters. Of tenminste, Matthew Vandeputte doet dat.

Over het algemeen is dure, high end apparatuur beter. De materialen die gebruikt worden zijn beter, er is meer tijd en geld besteedt aan onderzoek en het zijn vaak innovatieve producten.

Toch is het niet altijd zo dat de prijs-kwaliteit verhouding van het beste is. Soms leveren ook wat meer budget opties prima resultaten en is het verschil tussen een mid-range en high-end product niet groot genoeg om het prijsverschil te kunnen verantwoorden.

Vandeputte neemt de proef op de som met ND filters. Het ‘goedkope’ filter dat hij gebruikt is de ICE 77mm ND64 Filter. Het duurdere is Formatt Hitech 10 stop circular ND filter. Beide zijn ongeveer 10 stops.

 

 

ND filters zijn nodig wanneer je in lichte omstandigheden foto’s wilt maken met een hoge sluitertijd. Omdat de hoge sluitertijd de foto anders zou overbelichten, gebruik je een filter voor je objectief. Op die manier kun je bewegingsonscherpte creëren, of door de lange sluitertijd voorbijgangers uit je foto laten.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy