Fujifilm X-T1 krijgt betere autofocus

Fujifilm X-T1 krijgt verbeterd focussysteem met firmware 4.00

Julian 6714 4
Fujifilm kondigt een grote firmware-update aan voor de X-T1. Firmwareversie 4.00 is eind juni te downloaden en moet de autofocusprestaties van de compacte systeemcamera naar een hoger niveau tillen. Het AF-systeem krijgt diverse nieuwe functies.

Gebruikers van de Fujifilm X-T1 en X-T1 Graphite Silver Edition kunnen eind juni 2015 hun camera upgraden naar firmwareversie 4.00. Fujifilm belooft fikse verbeteringen als het gaat om autofocus. De update brengt niet alleen betere prestaties, maar ook tal van nieuwe functies. Fujifilm heeft het zelfs over een compleet nieuw focussysteem.

Het verbeterde autofocussysteem combineert in de nieuwe Zone en Wide/Tracking-standen het 'single point AF-systeem' dat uit 49 punten bestaat, met 77 autofocuspunten die over een groter oppervlak verdeeld zijn. Dat moet het volgen van bewegende onderwerpen substantieel verbeteren.

Zone Mode

In de nieuwe Zone Mode kun je een scherpstelzone instellen, je hebt keuze uit zones van 3x3, 5x3 of 5x5 focuspunten. Fotografeer je in de AF-C-stand, dan blijft de camera het onderwerp dat zich in deze zonde bevindt volgen. Gebruik je de zones van 3x3 en 5x3 scherpstelpunten in het midden van het focussysteem, dan moet dat extra snelle focusprestaties opleveren dankzij de fasedetectiepixels op de sensor.

Fujifilm X-T1 Zone Mode

Wide/Tracking mode

Met de Wide/Tracking mode selecteert de camera zelf het onderwerp aan de hand van alle 77 autofocuspunten. Tracking wordt geactiveerd als je AF-C inschakelt. Deze stand maakt het mogelijk om onderwerpen te volgen die verticaal, horizontaal en naar voren en naar achteren bewegen.

Verbeterde nauwkeurigheid

Bij gebruik van een enkel focuspunt wordt het focusgebied ingedeeld in kleinere secties, waardoor de focusafstand nauwkeuriger bepaald kan worden. De fasedetectiepixels op de sensor worden nauwkeuriger na het doorvoeren van de firmware-update. Volgens Fujifilm krijgen de punten een detectiebereik van 0,5 EV, een flinke verbetering ten opzichte van het bereik van 2,5 EV waar de punten nu mee werken. Dit moet scherpstellen bij weinig licht en laag contrast een stuk effectiever en sneller maken.

Oogdetectie-autofocus

Nieuw in firmwareversie 4.00 is Eye Detection AF. De X-T1 kan automatisch scherpstelen op het oog van het model voor de camera. Dat moet het maken van portretfoto's met een kleine scherptediepte gemakkelijk maken.

Fujifilm Eye Detect AF

Auto Macro mode

Firmware 4.00 voegt ook een Auto Macro-functie toe aan de X-T1. De camera wordt automatisch in de macro-stand gezet bij korte focusafstanden, zonder dat dit ten koste gaat van de scherpstelsnelheid. Je hoeft daardoor niet langer de Macro-knop in te drukken om een close-upfoto te maken. De Macro-knop op de camera is daardoor overbodig geworden, je kunt echter een andere functie toewijzen aan deze knop.

Verbeterde autofocus in Movie mode

Tot slot belooft Fujifilm betere autofocusprestaties tijdens het filmen. Het geoptimaliseerde algoritme moet voor natuurlijke en vloeiende overgangen zorgen bij het scherpstellen in de filmfunctie.

Andere verbeteringen

Naast het vernieuwde autofocussysteem voert Fujifilm nog een aantal andere verbeteringen door in firmwareversie 4.00:

  • Als je het wiel voor de sluitertijden insteld op T, en de mechanische + elektronische sluiter inschakelt, kun je met de 'command dial' het volledige bereik van 30 tot 1/32.000e seconde selecteren. Voorheen was dit gelimiteerd tot 30-2 seconden. Volgens Fujifilm is dit met name handig als je in de portretstand schiet met de VG-XT1 batterijgreep.
  • Nieuw is de mogelijkheid om belichtingscompensatie te gebruiken als je in de Manual-stand fotografeert in combinatie met de automatische iso-stand.
  • De lijnen die het beeld in een grid verdelen (in te stellen in het Screen Set-Up-menu) worden dunner weergegeven, waardoor je beter zicht houdt op je onderwerp.
  • Tot slot verandert Fujifilm de naam van de 'Silent Mode' naar 'Sound & Flash OFF'.

Download firmwareversie 4.00

Gebruikers van de Fujifilm X-T1 en X-T1 Graphite Silver Edition kunnen eind juni 2015 hun camera updaten. De firmware zal dan beschikbaar gesteld worden op de website van Fujifilm.

Fujifilm X-T1 Graphite Silver Edition

afbeelding van G. Kamerman

Als ik dit allemaal lees moet het haast wel de camera van 2015 worden?????

afbeelding van Bert Kamerman

Heb deze camera gekocht, is zeer uitgebreid en ben 'zeer 'benieuwd wat het 'nog' meer aan mogelijkheden gaat brengen.

afbeelding van Anoniem

Ik krijg met geen mogelijkheid de nieuwe software geïnstalleerd.
Wie heeft de oplossing of kan mij helpen? De Camera is trouwens, voor mij, het einde.

afbeelding van Eric Walraven

Ik zet in het menu de optie single point en boven op de camera kies ik bij scherpstelling de middelste stand. Wat gebeurt er dan?