Fotografeer meteorenzwerm Perseïden

Eefke Burg 563 0
Ben je een grote fan van het fotograferen van sterren? Dan hebben we goed nieuws. Op dinsdag 13 augustus 2019 kan je de meteorenzwerm Perseïden bekijken. De meteorenzwerm, die in de volksmond ook wel vallende sterren worden genoemd, is het best te bekijken in Den Haag om vier uur 's nachts.

De meteorenzwerm Perseïden is het best te bekijken op 13 augustus rond 04:00 uur. Het hoogte punt wordt bereikt op dinsdag 13 augustus rond 14 uur. Om 04:00 's nachts zijn er naar schatting nog altijd ongeveer 45-60 meteoren zichtbaar. Door het vallen van andere sporadische meteoren zijn er bij een heldere en donkere hemel ongeveer 60 tot 75 'vallende sterren' per uur waar te nemen.

Fotografeer de meteorenzwerm: wat te doen als het slecht weer is?

Het kan zijn dat het op de dag van het hoogtepunt van de meteorenzwerm de lucht niet goed is waar te nemen door het weer. Gelukkig zijn er de 3,1 dag rondom het maximum meer dan de helft van het maximaal aantal meteoren te zien. De 12 dagen rondom het hoogtepunt zijn er ook nog veel meteoren de herkennen uit de Perseïdenzwerm. Als je gaat beslissen wanneer je het beste gaat fotograferen is het goed om te beseffen dat er elke dag verder van het maximum 40% minder meteoren per uur te zien zijn.

Hemel waarnemen presenteerde onderstaande tabel waarin te zien hoeveel meteoren er waarneembaar zijn in de nachten in aanloop naar de meteorenzwerm. Aan de hand daarvan kan je inplannen wanneer je het beste kan gaan fotograferen.

Hoe kan je het beste de meteorenzwerm fotograferen?

Om de sterren het beste te kunnen fotograferen heb je wellicht veel aan deze '10 tips om de sterrenregen het beste vast te leggen.'

Een belangrijk accessoire dat bijvoorbeeld niet kan ontbreken aan het fotograferen van de meteorenzwerm is een draadloze ontspanner. Deze zorgt ervoor dat je geen bewegingsonscherpte hebt doordat je op de knop van je camera drukt. Een goed voorbeeld van een afstandsbediening is de JJC draadloze afstandsbediening voor Nikon. Deze handige afstandsbediening zorgt ervoor dat je jouw foto kan maken zonder hierbij last te krijgen van bewegingsonscherpte.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke