Fotograaf voert klopjacht tegen auteursrechtinbreuk door embedden tweets

Fotograaf voert klopjacht tegen auteursrechtinbreuk door embedden tweets

Eefke Burg 473 0
De fotograaf die vorig jaar een rechtszaak won omdat nieuwspagina’s zijn ge-embedde foto’s hadden gepubliceerd, gaat meer bedrijven aanklagen die het auteursrecht probeerden te omzeilen door op een zelfde manier gebruik te maken van zijn afbeeldingen.

Rechtbank oordeelt in voordeel fotograaf

Vorig jaar heeft een rechter geoordeeld dat het embedden van tweets waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gedeeld, een verdere inbreuk was op de auteursrechten van de fotograaf.

Fotograaf Justin Goldman maakte een foto van een aantal Boston Celtics spelers. Hij plaatste deze foto op zijn Snapchat in 2016, waarna verschillende accounts de foto naar Twitter uploadden om deze te bespreken. Hoewel dat – tot op zekere hoogte – onvermijdelijk is in deze tijd, is wat er daarna gebeurde problematischer.

Sommige nieuwsverstrekkers willen een fotograaf niet betalen om hun afbeelding te kunnen gebruiken. Als ze dan iemand vinden die de afbeelding op Twitter heeft geplaatst, plaatsen ze niet zelf de foto op hun pagina maar embedden ze in plaats daarvan de Tweet. Dit is een nogal een sneue omweg, die de rechtbank van New York gelukkig doorzag. Goldman won de rechtszaak en de rechtbank verklaarde dat de inbedding van tweets in nieuwsverhalen het auteursrecht van Goldman schond. Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft dit besluit vervolgens bezegeld door een beroep in deze rechtszaak te weigeren.

Fotograaf Goldman is nu ook andere rechtszaken gestart

Fotograaf Goldman is nu nieuwe rechtszaken gestart tegen websites en publicaties, gewapend met de kennis dat de rechtbank het embedden van een Tweet niet als een valide omweg ziet om auteursrecht te omzeilen. Het is een grote overwinning, niet alleen voor Goldman, maar ook voor andere fotografen die zien dat directe diefstal van hun beelden wordt omzeild door die van een ander in te bedden. Het verschil dat hier door de rechtbank wordt aangehaald is dat een nieuwsmedium dit doet voor directe winst.

Wat vind jij, overdreven of terecht? Deel je mening met ons hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke