'Fotograaf van Auschwitz' overleden

Redactie DIGIFO... 3924 0
In de Poolse stad Zywiec is Wilhelm Brasse op 94-jarige leeftijd overleden. Als gevangene in vernietigingskamp Auschwitz werd hij tewerkgesteld als fotograaf. Hij maakte er meer dan 50.000 foto's, onder andere van de gruwelijke experimenten van kamparts Josef Mengele.

De van Oostenrijks-Poolse afkomst zijnde Wilhelm Brasse werd opgepakt door de Duitsers nadat hij naar Hongarije probeerde te vluchten tijdens de tweede wereldoorlog. Eind 1940 werd hij gedeporteerd naar Auschwitz waar hij als fotograaf gedwongen werd gevangenen vast te leggen voor de identificatiedienst.

Klein deel bewaard gebleven

Brasse moest voornamelijk mensen die nieuw aankwamen op het kamp fotograferen. Daarnaast werd hij ook gedwongen om foto's te maken van de beruchte experimenten die Josef Mengele, kamparts in Auschwitz, uitvoerde op mensen. Hoewel veel van de foto's die hij gemaakt heeft vernietigd zijn is een klein deel bewaard gebleven. Deze zijn te zien in het museum van Auschwitz en Yad Vashem, het Israƫlische herinneringscentrum voor de Holocaust.

Netvlies

Na de oorlog heeft hij nog geprobeerd om als fotograaf aan de slag te gaan, maar dit kon hij simpelweg niet opbrengen. 'Die arme Joodse kinderen staan op mijn netvlies gebrand. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet', zei hij in 2009.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie