Fotograaf maakt foto van werk Nadav Kander en gebruikt het als eigen werk

Fotograaf plaatst werk andere fotograaf op stockwebsite en beland op de cover

Eefke Burg 1208 0
Een foto van David Lynch van Nadav Kander is onlangs verschenen op de cover van het Britse tijdschrift The Big Issue. Het tijdschrift had de foto echter van een stockwebsite gehaald, waar een gefotografeerde versie van de foto op was geplaatst. Het magazine geeft nu Alamy de schuld, die de schuld vervolgens weer legt bij de 'fotograaf' in kwestie die copyright inbreuk heeft gepleegd.

Fotograaf Nadav Kander reageert verontwaardigd

Fotograaf Nadav Kander plaatste een Instagram post waar hij de situatie toelicht: 'lees dit alsjeblieft: een 'fotograaf' heeft onlangs één van mijn tentoonstellingen bezocht en daar een foto gemaakt van mijn ingelijste foto van David Lynch. Hij plaatste deze foto vervolgens op een de stockwebsite van Alamy. Het magazine The Big Issue magazine gebruikte deze week deze foto, waar ze mijn handtekening van de foto af hebben gecropt.' Nadav noemt de auteursrechtinbreuk 'ongelofelijk' en gaf aan dat hij zelf nooit de foto had verkocht als het magazine het aan hem had gevraagd.

Lees ook: Hoe maak je een dark moody portret?

Nadav Kander verzocht de fotograaf die de auteursrechtinbreuk had gepleegd, om met hem contact op te nemen. 'Dit is een dubbele belediging, omdat op jouw website nog duidelijk staat vermeld dat er toestemming moet worden gezocht voordat je foto's gebruikt mogen worden! Moet je nagaan.'

fotograaf nadav kander verontwaardigd

Magazine reageert op aantijgingen fotograaf

Nadat het verhaal werd gepubliceerd reageerde het blad ook op de aantijgingen van de fotograaf: 'de afbeelding was ontdekt door het art team op Alamy en we vonden het een prachtig beeld waarvan we het gevoel hadden dat het magazine verder zou helpen. We hebben Alamy verteld wat onze intenties waren en probeerden op geen manier onder betaling voor het beeld uit te komen.' Ondanks dat, hadden ze volgens de fotograaf onraad moeten ruiken op het moment dat ze de handtekening van de foto weg cropten.

Inmiddels is de foto van Alamy gehaald. De fotograaf die de afbeelding in kwestie op Alamy had geplaatst is niet beschikbaar voor commentaar.

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke