Een keer iets anders

Fotograaf ging viral tijdens Trump's impeachment door aparte camera

Siem van Woerkom 686 0
Ben je de afgelopen weken op CNN geweest? Dan heb je dit beeld waarschijnlijk minstens eenmaal voorbij zien komen.

Apart beeld tijdens impeachment

Misschien volg je op dit moment het hele mediacircus om de impeachment procedure (oftewel, de afzetting) van President Trump. Grote kans dat je dan David Burnett tussen de menigte tijdens de openbare impeachment-hoorzittingen tegen de huidige Amerikaanse president hebt gezien. Hij had namelijk een aparte camera vast.

In tegenstelling tot de andere fotografen, moest Burnett een paar dagen wachten om te zien hoe zijn foto's waren geworden. Dit omdat hij een grootformaat houten camera uit de jaren 40 gebruikt. Zijn foto's van de eerste dag waren nog in ontwikkeling terwijl andere mensen al meerdere artikels af hadden gemaakt.

'De grote camera is voor mij een soort zelfuitdaging. Ik ben zo'n 15 jaar geleden begonnen met fotograferen, rond de Olympische Spelen van 2004. En ik was op zoek naar een andere manifestatie of artistieke vorm van het gebruik van camera's om foto's te maken. Ik wilde dat de foto's een gebeurtenis zouden vertegenwoordigen.

Uitdaging in de vorm van 4x5 film

'Rond de eeuw-wisseling was vrijwel iedereen die in de pers werkte en snel foto's moest hebben naar de toenmalige digitale camera's gegaan. En ik had het gevoel dat het uiterlijk van die foto's, op basis van het soort lenzen dat we allemaal op dat moment deelden, een gelijkheid lieten zien. En dit zat me dwars.'

Burnett wilde zien of hij iets anders kon vinden en begon met het maken van foto's met deze deze 4x5-film camera. Het was het niet alleen onhandig, maar maakte het af en toe ook nog eens ontzettend moeilijk om een goed beeld te schieten. Maar als het lukte, was het extra speciaal.

'De camera is een echt kunstwerk. Het wordt de 'Aero-liberator' genoemd. En de man die het maakte (John Minnicks) is een gekke wetenschapper van de fotowereld. HIj nam een 75-jarige camera, haalde het zwarte leer van het hout naar beneden en monteerde een lens van een in 1943 of 1944 gemaakte Tweede Wereldoorlog luchtverkenningscamera die niet alleen mooi was, maar ook snel - wat betekent dat je ook bij weinig licht kunt blijven fotograferen.'

'Er zijn tegenwoordig al veels te veel mensen die hetzelfde doen. Wees niet bang om uit de toon te vallen.' 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem