Fotofestival Naarden 2025: Thuis door de lens van een ander
Van 13 juni t/m 6 juli 2025 verandert Naarden Vesting opnieuw in het kloppend hart van de Nederlandse fotografie. Tijdens de 18e editie van Fotofestival Naarden, waar DIGIFOTO Pro zich als trotse partner aan verbindt, verkennen jonge en gevestigde fotografen het thema 'Thuis'. Van intieme portretten tot monumentale installaties: bezoekers worden uitgedaagd om vertrouwde beelden los te laten en nieuwe perspectieven te ontdekken.
Een persoonlijke en universele verkenning
Volgens festivaldirecteur Saskia Wesseling is het thema 'Thuis' gelaagd en subjectief. "Is het een plek, een geur, een herinnering of juist iets dat je mist? Voor mij zit thuis in herkenning en herinneringen die altijd met me meereizen. In een tijd van polarisatie en onzekerheid is het wisselen van perspectief misschien wel belangrijker dan ooit."
Na vier jaar keert het tweejaarlijkse festival terug, met een vernieuwde blik op de rol van fotografie in een beeldgedreven samenleving.
Hoofdtentoonstelling: caleidoscoop van verhalen
Fotohistoricus Róman Kienjet, verbonden aan o.a. het Rijksmuseum, stelde de hoofdtentoonstelling samen. Hij selecteerde dertien in Nederland werkzame fotografen die het begrip 'Thuis' op verrassende wijze verbeelden. Thema's als heimwee, hoop, migratie en herinnering staan centraal.
Hun werk is te zien op locaties als de Grote Kerk, het Vestingmuseum, het Huis van de Stad en de vestingwallen, waar Stephan Keppel met een monumentale installatie een fotografisch en architectonisch portret van Naarden toont.
Jong talent en nieuwe stemmen bij Fotofestival Naarden
Curator Guinevere Ras selecteerde opkomende fotografen binnen het Qissa Visual Storytellers-programma. Deze makers kregen de ruimte hun eigen verhaal te vertellen. De groepspresentatie is experimenteel, krachtig en resonerend.
Daarnaast leverde een Open Call bijna 250 inzendingen op. Een diverse selectie is opgenomen in het festival, met uiteenlopende interpretaties van thema's als migratie, verlies, herinnering en verbondenheid.
Grote namen op historische locaties
Ook gevestigde namen zijn vertegenwoordigd. Onder anderen Marwan Magroun, Carla Kogelman, Martine Stig en Nick Verhaeghe tonen hun werk. Bijzonder is de presentatie van Erwin Olaf in het mausoleum van het Comenius Museum, met een van zijn laatste series: een eerbetoon aan zijn vakmanschap.
Andere hoogtepunten zijn reflecterende installaties van Gerco de Ruijter en Caroline Kist, en intieme verhalen van Rox Klijn en Maurice van Es. In het Huis van de Stad onderzoeken Wouter le Duc, Lex Chen en Ringel Goslinga de relatie tussen afkomst, erfgoed en thuisgevoel. Op elke hoofdlocatie zijn poëtische tweeluiken uit de serie "Notice" van Wesley Verhoeve te zien.
Workshops, lezingen en educatie
Het randprogramma biedt:
- Workshops door Koos Breukel over fotografische technieken
- Lezingen van Sascha de Boer en Shirley den Hartog (directeur Estate Erwin Olaf)
- Portfolioreviews i.s.m. DuPho
- Een thematentoonstelling van Leica Nederland ter ere van hun 100-jarig bestaan
Voor kinderen en scholen is er een educatieprogramma over perspectief, beeldtaal en zelfexpressie. Daarnaast dragen bewoners van Naarden bij met hun eigen vertaling van 'Thuis', zichtbaar in een 'slinger van verhalen' door de stad.
Praktische informatie
Fotofestival Naarden is het oudste fotofestival van Nederland en bestaat sinds 1989. Dankzij de inzet van curatoren, fotografen, vrijwilligers en partners blijft het festival zich vernieuwen.
Meer info en tickets: fotofestivalnaarden.nl