Fotoboek maken of zine? Zo presenteer je je werk

Fotoboek maken of zine? Zo presenteer je je werk

Redactie DIGIFOTO Pro

Iedere fotograaf doet het wel: foto's delen op sociale media. Een vaak vluchtige ervaring, zonder al te veel gevoel of aandacht. Natuurlijk is posten op sociale platforms nuttig en soms zelfs nodig, maar wat als je iets tastbaarders wilt? Dan is het maken van een fotoboek of zine misschien wel iets voor jou. Het is een andere manier om je werk te zien en te presenteren, en naast een document voor jezelf ook een mooie manier om het onder de aandacht te brengen. 

 

Van idee naar concept

Het maken van een fotoboek of zine begint natuurlijk met nadenken over wat je wilt vertellen. Is het een overzicht van je beste werk? Wil je juist een serie maken rond één thema? Of wordt het meer een dagboekachtige verzameling losse beelden? Door voor jezelf een helder concept te schetsen kun je gerichter selecteren en voorkom je dat het een losse verzameling foto’s wordt zonder samenhang.

Denk ook na of je er nieuw werk voor wilt maken of gaat putten uit bestaand werk. Beide opties hebben hun voor- en nadelen: nieuw werk kun je volledig binnen je concept creëren en dus gerichter maken, terwijl je met bestaand werk vaak sneller klaar bent. Het is maar net wat het beste bij jou en je doel past. 

Selectie en volgorde

Een goede selectie is cruciaal, of je nu bestaand werk gebruikt of speciaal nieuw werk hebt gemaakt. Zoals schrijver William Faulkner zei: 'kill your darlings'. Voor fotografen betekent dat: ervoor zorgen dat elk individueel beeld het geheel versterkt en bijdraagt aan het verhaal dat je wilt vertellen, hoe mooi een losse foto ook is.

De volgorde is de volgende stap, en soms nog lastiger dan het selecteren zelf. Denk goed na over hoe je spanning opbouwt, waar rustpunten zitten en hoe beelden naast elkaar of op een spread samenwerken. Een van de slimste manieren om dit te testen is door je geselecteerde beelden uit te printen en ze op tafel uit te leggen. Zo kun je makkelijk schuiven, beelden weglaten en verbanden ontdekken die je op een scherm misschien niet ziet. 

fotoboek maken

Ontwerp en papierkeuze

Natuurlijk zijn de foto's in het boek of zine het belangrijkste, maar de uitstraling hangt niet alleen daarvan af. Het ontwerp en het soort papier dat je kiest, zijn minstens zo bepalend. Er zijn talloze mogelijkheden: glanzend of mat papier, juist dik of dun, een luxe hardcover of een speels zine. Al die keuzes beïnvloeden hoe je werk overkomt en moeten passen bij het gevoel dat je wilt overbrengen. Kom je er niet uit? Laat dan eerst één of twee proefexemplaren printen, zodat je kunt ervaren hoe het eruitziet voordat je een grotere oplage bestelt. 

Drukwerk en oplage

Voor kleine oplages zijn er tegenwoordig veel print-on-demand opties. Dan wordt je boek pas gedrukt zodra iemand het bestelt. Zo kun je toch professioneel ogende boeken maken zonder meteen een grote investering. Soms kan dit zelfs bij je lokale drukker. Wil je grotere aantallen, dan kan dat via een klassieke drukker, maar houd daarbij wel rekening met hogere startkosten.  

Deel je werk

Een boek of zine maak je in eerste instantie natuurlijk voor jezelf, maar het is ook een prachtig visitekaartje dat veel langer meegaat dan een foto op Instagram. Je kunt een stapeltje meenemen naar een expositie of een exemplaar opsturen naar een galerie. Door je werk in print te hebben, nodig je mensen uit om er langer bij stil te staan en geef je je fotografie letterlijk en figuurlijk meer gewicht. 

 

afbeelding van twan_182000

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie