Follow focus: een handige luxe

Follow focus: een handige luxe

Itam van Teeseling 2430
Scherpstellen met trillerige handjes, het valt niet altijd mee. Met een follow focus maak je dit een stuk makkelijker.

Als je een DSLR-filmer bent die soms fotografielenzen gebruikt in plaats van cinemalenzen, dan heb je misschien wel eens ervaren dat het soms lastig is om vloeiend handmatig scherp te stellen. Een koffie teveel kan zorgen voor een trillerig handje tijdens het focussen op een object in de voorgrond naar een object in de verte en dat zie je. Sommige fotolenzen zijn nou eenmaal niet gemaakt om deze beweging vloeiend te laten verlopen. Ze bieden te weinig weerstand bij het draaien, of ze draaien juist stroef en schokkerig.

Follow focus to the rescue

Om het scherpstellen te vergemakkelijken is er de follow focus uitgevonden. Dit is in feite een draaiknop die je bevestigt aan de zijkant van je camera. De draaiknop stuurt een tandwiel aan die in contact staat met de focusring van je lens. Draai je aan de knop, dan draait de focusring.

Ook al is de follow focus niet in de eerste instantie gemaakt voor solo-filmers (hij is bedoeld voor ‘focus pullers’, mensen die in de “echte” filmwereld de cameraman assisteren met scherpstellen), toch is het handig er eentje te hebben. De meeste follow focusknoppen bieden namelijk net dat beetje weerstand om een focusbeweging vloeiend te maken. Daarnaast werkt het ook wat intuïtiever dan direct draaien aan de focusring van je lens. Je draait niet van links naar rechts, maar van voor naar achter, of andersom. Wil je de scherptediepte verplaatsen van dichtbij naar veraf, dan draai je de knop dus naar voren, afhankelijk van de draairichting van je focusring. Je zal je zo minder snel vergissen in welke kant je moet opdraaien.

Nadelen van een follow focus

Er zitten wel wat haken en ogen aan het gebruik van een follow focus. Zo kan je hem meestal niet direct op je camera monteren, maar heb je een rig, of een cage nodig. Ook is niet elke follow focus compatible met elke lens. Zoek dus goed uit welke lenzen je hebt en hoe je aan te schaffen follow focus in elkaar zit.

Ook zou je je kunnen afvragen of een follow focus echt nodig is. Gebruik je bijvoorbeeld alleen maar cinemalenzen, die gemaakt zijn om vloeiend scherp te stellen, dan is het misschien een overbodige luxe. En ook als je alleen maar automatisch scherpstelt is een follow focus niet nodig.

Caleb Pike, van Gear Review, laat in de video hieronder een spotgoedkope follow focus zien om je een beetje een beeld te geven.

 

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam