Exposure: Zenno Bloemendal

Redactie 3282 0
Zenno Bloemendal verdiende een eervolle vermelding met zijn inzending voor de fotowedstrijd met het thema natuur & landschap. Als echte natuurliefhebber staat, zit of ligt hij uren in de buitenlucht, te wachten op die ene vogel.

“Fotografie komt eigenlijk op de tweede plaats, de beleving en het buiten zijn in de natuur vind ik eigenlijk mooier dan het fotograferen zelf. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit andersom zou zijn. Daarom ben ik ook blij dat ik in het Grutto-landschap geboren ben en de beleving voor mij er al van jongs af aan in zit. Fotografeer doe ik dan ook voor negentig procent in mijn eigen gebied.

Natuur

Het nadeel van al je hele leven in de natuur zijn, is dat je ook de andere kant van de natuur ziet. Ik weet nog goed dat ik als kind begin van het jaar aan mijn ouders vroeg wanneer er een zuidenwind kwam, want dan kon je de eerste grutto's al verwachten en dat waren er dan honderden. Als ik nu kijk, mag ik blij zijn als ik tien koppels kan vinden, wat ik een vrij ernstige zaak vind. Ik ben dan ook bang dat ze uit de polder zullen verdwijnen, want er zijn jammergenoeg nog tal van dit soort gevallen te melden.

Geduld

Geduld is bij vogelfotografie een vereiste, want als je dat niet heb kun je beter een ander onderwerp gaan fotograferen. Ik heb er geen moeite mee om uren in een tentje of onder een net te liggen wachten tot datgene verschijnt wat ik voor ogen heb. Om dan te proberen er een mooie foto van te maken, wat niet altijd makkelijk is. De zon, wind, een mooie achtergrond en ook het geluk dat het in de 'mooie uren' plaatsvindt moet je dan wel mee hebben. Als dat niet lukt, of als ik er niet meer uit kan halen, dan ga ik het jaar erop weer vrolijk verder waar ik gebleven was. Ik weet nu dus al welke projecten ik volgend jaar ga doen.”


Foto's © Zenno Bloemendal

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie