Exposure: Willem Wernsen

Redactie 2547 0
Willem Wernsen heeft zich in de dertig jaar dat hij fotografeert gespecialiseerd in zwart-witportretten. Aanvankelijk met een Mamiya 6x6 camera, maar tegenwoordig werkt ook Wernsen met de digitale doka.

"Ongeveer dertig jaar geleden ben ik met fotograferen begonnen. Zwart-wit fotografie had toen al mijn interesse. In de loop der jaren kocht ik legio fotomagazines en fotoboeken om daaruit de nodige inspiratie op te duikelen en natuurlijk ook om van de beelden te genieten. Ik word geïnspireerd door fotografen als Sebastiao Salgado, Mary Ellen Mark, Diane Arbus en Stefan Vanfleteren.

Langzaamaan werd de interesse een passie en ontwikkelde ik een eigen specifiek handschrift. Omdat de mens mij boeit gaat mijn voorkeur uit naar sociaal documentaire beelden in verschillende uitvoeringen zoals bijvoorbeeld portretten. Fotowerk van mijn hand werd gepubliceerd in nationale en internationale fotomagazines. Wat was ik blij toen Uitgeverij Jans Media BV in 2003 het fotoboek Beautiful People met mijn fotowerk publiceerde. Een retrospectief van meer dan twintig jaar zwart-witfotografie waarvan kenners zeiden dat daaruit de passie voor de zwart-witfotografie en de mens tot uiting komt. Thans na zeven jaar heb ik weer genoeg beelden voor een nieuw fotoboek vergaard. Mijn in 2009 overleden vrouw Margareth die mijn grote stimulans was is daar altijd een voorstander van geweest.
 
Tot volle tevredenheid heb ik met een Mamiya 6x6 camera gewerkt maar vanwege allerlei redenen is het tegenwoordig niet meer analoog maar digitaal fotograferen geworden. De doka is  opgeruimd en daarvoor is in de plaats Adobe Photoshop CS3 als werkpakket gekomen. Het opmerkelijke is dat mijn tegenwoordige zwart-witbeelden eenzelfde karakter hebben als die uit het analoge tijdperk. De fijne Epson 3800 printer verwerkt op een voortreffelijke wijze barietpapier. Prachtig is het trouwens om met je digitale camera direct de resultaten aan de mensen te kunnen laten zien of ze via de e-mail naar de geportretteerden te sturen. Geweldig al deze nieuwe ontwikkelingen die niet stil staan, iets dat je als fotograaf zeker niet moet doen!"

 

 

Foto's © Willem Wernsen

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie