Exposure: Wardie Hellendoorn

Redactie 1525 0
De achtienjarige Wardie Hellendoorn fotografeert het liefst op een documentaire wijze. Voor zijn (succesvolle) toelating van de fotografieopleiding van de KABK maakte hij een serie over mensen die reptielen zoeken.

"Ik fotografeer sinds m’n 12de en ben vanaf dat moment niet meer gestopt. Sinds mijn 16e heb ik een dslr, toen begon het experimenteren pas echt. Ik maakte vooral vakantiefoto’s en natuur was mijn favoriete onderwerp.

Sinds vorig jaar ben ik ook wat meer gaan kijken naar bekende fotografen. Wat voor foto’s zij maken en wat het verhaal erachter was. Uit het boek Magnum Magnum heb ik veel inspiratie gehaald. Vervolgens heb ik ook wat documentaires over reportagefotografen gekeken. Ik vond dat erg interessant en zelf wilde ik dit ook wel eens proberen.

Dat bleek nog niet makkelijk, maar ik hield vol. Vooral de overgang van de grafische kijk op foto’s naar de meer inhoudelijk kijk viel me zwaar. Vaak was ik trots op een serie en liet ik die zien op een forum, maar dan bleek er van alles niet aan te kloppen wat ik dan later meestal ook inzag. Ik vind de kritiek van mensen op fora erg nuttig, telkens weer heb ik er veel van geleerd. De wereld zit zo subjectief in elkaar dat er simpelweg niet een manier goed óf juist fout is. Daarom is het maar wat handig dat het mogelijk is om via internet meningen uit te wisselen.

Volgend jaar ga ik beginnen met de opleiding fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ik ben benieuwd hoe dat zal zijn en wat ik daar allemaal ga leren. Jullie horen nog van me!"

 Foto's: © Wardie Hellendoorn

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie