Exposure: Twan Rutten

Redactie 2759 0
Vorige week kwam Twan Rutten als winnaar uit onze lezersgallery en daarmee verdiende hij een plek in onze Exposure-rubriek. Tijdens een wereldreis van een jaar in 2003 is zijn liefde voor fotografie ontstaan.

“Na dat jaar was ik een ervaring en erg veel negatieven rijker. Mijn plan om een basisopleiding te gaan volgen bij de Fotovakschool was geboren. Die is uiteindelijk in 2006 van start gegaan en nu, na wat ongemakken, hoop ik mijn specialisatie als reportage- en documentaire­fotograaf af te ronden.

Zoektocht

Fotograferen is voor mij vrijheid en een zoektocht naar het ultieme moment dat vast en zeker komt als je maar geduld hebt. In het begin was ik vaak te haastig en dacht na twee foto's: op naar de volgende plek. Terwijl je dan net dat ultieme moment, wat vaak voorkomt, mist. Nu kijk en observeer ik veel meer, maar dat kan natuurlijk nog beter. Er komen nu ook momenten van euforie voor, zoals bij de foto waarmee ik winnaar ben geworden in de lezersgallery. Door langere tijd op die plek te blijven kon ik verschillende foto's maken waarbij de schaduw een sterke rol ging spelen.

Camera

In de loop der jaren ben ik veel meer manueel gaan fotograferen, omdat ik de techniek beter begrijp. Daar moet ik wel bij opmerken dat door de techniek te kennen je niet automatisch beter gaat fotograferen. Het helpt wel mee, maar voor mij blijft het toch nog altijd een wisselwerking tussen het kennen en kunnen. Je kan nog zo'n dure camera bezitten en de techniek helemaal ontleed hebben, als je het niet ziet, dan komt de foto die je wilt maken er waarschijnlijk niet uit.

Brandpunt

Met reportages maak ik graag gebruik van objectieven met een vaste brandpunt, waarbij ik altijd in mijn achterhoofd heb wat Robert Capa ooit zei: “If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough!” Natuurlijk komt het voor dat je niet in de gelegenheid bent om dichterbij te komen, dan werk ik het liefst met het 24-70mm objectief.”

Foto's © Twan Rutten

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie