Exposure: Ton Janssen

Redactie DIGIFO... 2776 0
Al in 1968 behaalde Ton Janssen zijn Bonds Meester Klasse van de Fotobond, maar naast een ambtelijke baan is hij als autodidact eigenlijk altijd amateur gebleven. Nu hij met pensioen is heeft hij alle gelegenheid om zich dagelijks aan zijn passie te wijden.

“De  mystieke dingen in het leven houden mij bezig en dat vindt zijn weerklank in mijn prenten. Onderwerpen zoals leven en dood, erotiek, het onmeetbare heelal en het bijna ondoorgrondelijke onderbewustzijn van de mens kunnen voor mij een aanleiding zijn om beelden te creëren. Het is niet mijn bedoeling om gebeurtenissen op deze gebieden weer te geven, maar mijn emotionele reacties daarop. Dat is dan ook de reden dat ik dit soort beelden 'fotopsychografieën' noem.

Boxcameraatje

Het begon voor mij allemaal toen ik op mijn zestiende in het bezit kwam van een oud boxcameraatje en mijn interesse voor fotografie werd gewekt. Binnen de kortste keren verslond ik literatuur, volgde cursussen, richtte een eigen doka in en na veel experimenteren en fotograferen ontstond mijn eigen portfolio met eigen signature. Daarnaast gaf ik veel lezingen voor fotoclubs, publiceerde ik en heb ik exposities in zowel binnen- als buitenland gehad.   

Componeren

Mijn prenten komen veelal niet middels het rechtstreekse procedé tot stand, omdat naar mijn beleving aan de conservatieve technieken niet genoeg zeggingskracht kan worden ontleend. Om de complexheid van een fenomeen tot uiting te brengen, componeer ik dikwijls een beeld dat bestaat uit fragmenten van verschillende opnamen. Ook breng ik meerdere malen wijzigingen aan totdat voor mijn gevoel het eindresultaat is bereikt. Het is bepaald geen zeldzaamheid dat een dergelijk proces een paar maanden duurt. De beelden die daardoor ontstaan corresponderen dan niet meer met de objectieve situatie, maar met mijn gedachtewereld.

Nikon

Ik ben altijd een Nikon-fan geweest, zowel analoog als digitaal. Sinds acht jaar heb ik de analoge doka dan ook verruild voor een digitale. Een zegen. Momenteel werk ik met een Nikon D300 met een aantal lichtsterke objectieven, omdat ik doorgaans fotografeer bij bestaand licht en geen flits of studiolicht gebruik.”

Foto's © Ton Janssen

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie