Exposure: Thomas Heye

Redactie 1640 0
Thomas Heye kwam vorige week als weekwinnaar uit de lezersgallery en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. De voormalig student bouwkunde legt het liefst optredens vast in zijn thuisstad Den Haag.

“Den Haag is door de vele festivals en als thuisbasis van veel artiesten de stad bij uitstek voor het fotograferen van optredens. Artiesten leggen hun ziel en zaligheid in hun optreden en dat maakt het inspirerend om vast te leggen. Daarnaast is het een uitdaging voor me om – binnen kaders als belichting en podium – deze mensen op de foto te zetten.

Je moet weten wat er komt en snel kunnen reageren op spontane acties van artiesten. Ik probeer altijd de artiest en hun plezier in het optreden op een sfeervolle manier vast te leggen, want de persoon op het podium is vooral iemand die ontzettend geniet van wat hij het liefst doet. Het menselijke aspect daaraan wil ik op een foto terugzien.

Theaterfotografie

Sinds een jaar of twee hou ik me ook bezig met theaterfotografie. De uitdaging ligt in hetzelfde rijtje als concertfotografie, maar de situaties die voorkomen zijn krachtiger. Zo mocht ik een aantal afstudeervoorstellingen van studenten aan een theateropleiding fotograferen. Die studenten leggen zoveel emoties in een voorstelling dat het unieke beelden opleverde.

Krachtig

Bij zowel theater- als concertfotografie leg ik vast wat ik zie en bepaal ik mede hoe ik de situatie laat zien. Ondanks mijn inbreng in de foto's door middel van keuzes in compositie en belichting, weet ik altijd foto's te leveren waarvan de artiest ze ook goed vindt. Ik probeer niet alleen te registreren, maar hoop ook dat mijn blik en mijn 'uitsnedes' van een optreden een krachtig beeld neer kunnen zetten.”

Foto's © Thomas Heye

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie