Exposure: Stijn Poelstra

Redactie 1405 0
Gebouwen zijn voor Stijn Poelstra zijn lust en zijn leven. Zijn voorliefde voor architectuur­fotografie is niet geheel toevallig, Poelstra studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. Architectuurfotografie gaat voor hem niet puur om esthetiek, maar ook om de vraag wat de architect met zijn gebouw wil vertellen.

"Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft is mijn interesse in fotografie gewekt. Mijn grote inspiratiebron is de Duitse architect Ludwig Mies van de Rohe, voor veel mensen wellicht bekend van de Barcelona-chair. Als architect vind ik zijn architectuur briljant, en als fotograaf geniet ik van zijn perfectie in maatverhoudingen en vlakverdeling in zijn ontwerpen.

Voor mij liggen het ontwerpen en het fotograferen van architectuur dan ook in elkaars verlengde. Wanneer ik fotografeer zoek ik op gevoel naar een mooie vlakverdeling en sterke lijnen. Tegelijkertijd analyseer ik het project. Het gaat binnen de architectuurfotografie namelijk niet puur om esthetiek, maar ook om de vraag wat een architect met zijn gebouw wil vertellen. In een geslaagde foto worden beide aspecten verenigd. Dat kan een overzicht zijn, maar soms vertelt een detail het hele verhaal.  

In de toekomst hoop ik vooral veel bijzondere projecten te gaan fotograferen en op uiteenlopende plaatsen terecht te komen. Een droom is om ooit een fototrip naar Japan te maken. De oogstrelende architectuur in combinatie met de context is daar uniek. En dan het liefst wanneer de bloesem bloeit…"Foto's © Stijn Poelstra

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie