Exposure: Peter Kaldeway

Redactie 1892 0
Fotografie is voor Peter Kaldewey meer een instrument dan een doel op zich. Aanvankelijk was hij meer bezig met tekenen en schilderen. Nu gebruikt hij zijn foto’s om als het ware illustraties te maken, vaak opgebouwd uit verschillende foto’s en met de computer gegenereerde patronen.

"Fotografie is bij mij niet met de paplepel ingegoten en ook ben ik niet vanaf mijn twaalfde al bezeten van camera's. Op creatief gebied was ik veel meer bezig met tekenen, schilderen en het ontwerpen van onbegrijpelijke driedimensionale puzzels. Dit alles naast mijn studie geneeskunde en later mijn werk als arts. Eigenlijk kocht ik mijn eerste camera pas een jaar of zeven geleden voor vakanties. Om er toch wat meer van te begrijpen en om 'betere' foto's te maken ging ik een basiscursus fotografie volgen bij het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten). De cursus beviel mij blijkbaar goed, want  deze basiscursus werd gevolgd  door specialisatiecursussen en uiteindelijk ben ik in 2007 begonnen aan de opleiding tot creatief vakfotograaf bij de Fotoacademie in Amsterdam en het is de bedoeling om dit jaar (2010) af te studeren.

Gedurende mijn opleiding is het mij steeds duidelijk geworden dat ik niet werkelijk fotografeer, maar dat ik fotografie als instrument gebruik om een soort van illustraties te maken. Net zoals een tekenaar of schilder begin ik met een leeg vel die ik dan vul met verschillende elementen om zo tot een definitieve 'foto' te komen. Veel van mijn platen zijn opgebouwd uit drie, vier of meer verschillende foto's, structuren of met de computer gemaakte patronen. De mensen die op de foto's voorkomen zijn vaak in een studio gefotografeerd enkel tegen witte of zwarte achtergrond. Als ik dan uiteindelijk in de computer de plaat in elkaar zet, bedenk ik vaak dat er nog meer foto's gemaakt moeten worden om elementen toe te voegen. Op die manier werk ik dus eigenlijk meer als een illustrator dan fotograaf.

Wat onderwerpen betreft vind ik het leuk om een soort van verhalen te maken. De foto's moeten wel ergens over gaan en dan bij voorkeur over hele menselijke onderwerpen als verlangens, frustraties, erotiek, het zoeken naar creativiteit, dromen of de doel van het leven. Dit klinkt allemaal misschien wat zwaar en pretentieus, maar ik probeer dan ook in mijn foto's toch een vorm van humor te verwerken, waardoor het verteerbaar wordt. De onderwerpkeuze en de gebruikte techniek heeft er toe geleidt dat mijn werk soms als 'cartoonesk' wordt omschreven. Zelf heb ik niet zo'n moeite met deze term: het maken van een fotografisch stripverhaal lijkt mij namelijk een geweldige uitdaging.

wat inspiratiebronnen betreft zoek ik het ook eerder bij striptekenaars of filmmakers dan bij fotografen. Striptekenaars als Andreas, Lorenzo Mattotti of Dave McKean kunnen in beelden geweldige verhalen vertellen. Wat regisseurs betreft kan ik films van bijvoorbeeld Jean-Pierre Jeunet, Guillermo del Toro of David Lynch zeer waarderen. Fotografen wiens werk ik zeker interessant vindt zijn Duane Michals, Jan Saudek en Bernard Faucon."Foto's © Peter Kaldeway

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie